Rebarborový koláč Very Cheesy

Do koláčové formy o průměru 28 cm nebo do obdélníkové formy

Na těsto:
250 g hladké mouky
80 g cukr moučka
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli 125 g másla, nakrájeného na kousky
1 vejce

Na náplň:
asi 400 g rebarbory 80 g másla
2 vejce – žloutky, bílky zvlášť
40 g cukru
250 g měkkého tvarohu – okapaného
100 g Lučiny
25 g hladké mouky
vanilkový lusk nebo vanilkové aroma špetka nastrouhané citrónové kůry špetka soli

2 lžíce třtinového cukru
trochu rozpuštěného másla

Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, oloupeme – ne úplně, ponecháme vždy jeden proužek slupky mezi dvěma – nakrájíme na špalíky podle velikosti formy, dáme do mísy a pocukrujeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Necháme pustit šťávu.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme cukr moučku, celé vejce, okolo rozmístíme nakrájené máslo a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny.

Very Cheesy

Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru necháme okapat na sítku. Máslo rozpustíme. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a Lučinu a dobře promícháme. Přidáme vanilku, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a mouku. Stále opatrně promícháváme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vyndáme těsto z chladna, rozvrstvíme na něj tvarohovou hmotu, poklademe rebarborou, kterou lehce potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.

Pečeme 50 minut.

Podáváme vychladlé nebo vychlazené, pocukrované nebo ne.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.