Sabayon je žloutková pěna s vínem, podává se za studena nebo lehce zapečená. V tomto receptu za studena!
pro 6 osob
600 g jahod
2 cukrářské rakvičky nebo pusinky
Na pěnu:
6 žloutků
120 g cukru
2 dcl bílého vína (může být i šumivé) typ chardonnay
šťáva z půlky citrónu
Jahody omyjeme, podle velikosti necháme buď vcelku nebo pokrájíme. Rakvičky nebo pusinky rozlámeme na větší kousky.
Dáme si vařit vodu ve větším kastrolu. V misce, kterou můžeme použít i do vodní lázně, šleháme žloutky s cukrem. Když směs zpění a zbělá, přendáme misku do kastrolu s vařící vodou, přidáme víno a citrónovou šťávu a šleháme elektrickým šlehačem cca 3 až 5 minut, dokud směs nezhoustne. Sundáme z ohně.
V miskách, skleničkách nebo pohárech střídavě vrstvíme jahody, drobky z pusinek a krém. Necháme vychladit nejméně dvě hodiny v lednici.