Štrúdl

Na těsto:
40 dkg hladké mouky
1 Hera z lednice
2 žloutky
špetka soli
3 lžíce studené vody
2 lžíce octa

Náplň:
asi 12 jablek
12 dkg rozehřátého másla
strouhanka
cukr
skořice
rozinky, ořechy

Mouku dáme na vál, přidáme špetku soli, uprostřed uděláme hluboký důlek, okolo nastrouháme na hrubém struhadle Heru, do důlku dáme žloutky, vodu a ocet, rozmícháme na kašičku a potom zaděláme těsto (promneme prsty a posléze dlaní všechno tak, aby vznikla hladká koule). Přikryjeme fólií a necháme v
chladnu odpočinout aspoň hodinu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Oloupeme si jablka, na každý štrúdl cca 3 – 4 ks, těsto rozdělíme na tři části, každou rozválíme na obdélník cca 20 x 30 cm, potřeme máslem, posypeme lehce strouhankou, nastrouháme na hrubém struhadle 3 – 4 oloupaná jablka, aby povrch těsta byl rovnoměrně zakryt, na konci obdélníku siKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
necháme kousek volný, jak budeme štrúdl rolovat, bude se náplň posouvat, tak aby nám nevytekla ven, jablka posypeme lžící cukru, trochou skořice, podle chuti rozinkami a drcenými ořechy, pokapeme rozpuštěným máslem, okraje přehneme dovnitř a pevně zarolujeme. Dáme na plech, potřeme ještě zvrchu máslem. Štrúdly pečeme 45 minut, ke konci můžeme na pět minut pustit horkovzdušnou troubu.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.