Tarte au citron – restrukturalizovaný

Klasický recept, jen v trochu jiném podání

8 velkých máslových sušenek (nebo zbytky lineckého cukroví)

Na citrónový krém:

3 citróny: šťáva (asi 150 ml) i kůra
4 vejce
200 g cukru krystal
100 g másla

Na pusinku:
2 bílky
150 g cukru
50 ml vody

Nejdřív si uděláme citrónový krém – na jemném struhadle ostrouháme z citrónů kůru a vymačkáme z nich šťávu. Kůru v misce prsty promneme s krystalovým cukrem a necháme 5 minut odležet. Potom k cukru přidáme šťávu a rozšlehaná vejce. Všechno dáme do kastrůlku a na malém plameni a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme, necháme vychladnout, vešleháme máslo, nakrájené na kousky, misku přetáhneme fólií, aby přiléhala až ke krému a necháme v chladnu úplně vystydnout.

Na sněhovou pusinku si svaříme 50 ml vody se 150 g cukru, necháme vařit asi 5 minut. Mezitím ušleháme z bílků sníh. Když je cukrový sirup hotový, tenkým pramínkem ho lijeme do sněhu a stále šleháme. Vydržíme asi 8 minut, sníh musí být pevný a lesklý. Přendáme ho do cukrářského sáčku.

Na dno skleniček dáme rozdrcené sušenky, na ně citrónový krém a nakonec nastříkáme sníh. Pokud máme horkovzdušnou pistoli, opálíme vršek sněhu do lehce hněda. Pokud ne, dáme skleničky (jen pokud snášejí horko) na chviličku pod gril.

Uchováváme v chladnu až do podávání.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.