Třešňový koláč

Na 8 porcí

400 g listového těsta

1,5 kg černých třešní
160 g světlého třtinového cukru
1 kávová lžička agar-agar
mouka

Třešně omyjeme, zbavíme šťopek a vypeckujeme. Dáme je do misky, promícháme se 130 g cukru a necháme macerovat 4 hodiny.

Po uplynutí této doby dáme obsah misky do kastrolu, zahřejeme a zakryté povaříme asi 5 minut. Třešně přecedíme a šťávu uschováme.

Předehřejeme troubu na 180°C. Na pomoučeném vále vyválíme listové těsto na obdélník asi 40 cm x 30 cm. Rozkrojíme ho podélně napůl (dvakrát 20 cm x 30 cm), položíme na plech vyložený papírem na pečení a ohneme okraje po delší straně tak o centimetr dovnitř, zkrátka vytvoříme okraje. Na těsto rozprostřeme třešně, posypeme zbývajícím cukrem a pečeme 25 minut.

Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si ve 400 ml zbylé šťávy z třešní rozpustíme agar-agar, lehce povaříme, asi 30 vtěřin. Necháme zchladnout, ale ne ztuhnout, ještě tekuté želé nalijeme na koláč, okraje potřeme štětcem a necháme nejméně 1 hodinu v lednici.

Před podáváním nakrájíme příčně na pruhy.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.