Pro formu o průměru 24-26 cm
Na sušenkový základ: 200 g sušenek (použila jsem Albert Farmářské sušenky s čokoládou)
125 g másla
50 g třtinového cukru
lžíce kakaa špetka soli
Na krém:
500 g čerstvého sýra Philadelphia (nebo Žervé, Lučina přírodní)
250 g tvarohu
150 g tmavé čokolády
1 dcl smetany
4 vejce
120 g cukru
2 lžíce hladké mouky
Na polevu:
100 g tmavé čokolády
1 dcl smetany
1 lžíce karamelové polevy nebo datlového sirupy (není nutné)
Sušenky nadrtíme nebo rozmixujeme. V míse je smícháme s povoleným máslem, třtinovým cukrem a kakaovým práškem. Formu si vyložíme kolem z pečícího papíru a sušenkový základ do ní pečlivě napěchujeme, prsty a třeba i dnem skleničky, abychom vytvořili stejnoměrný základ pro cheesecake. Dáme do lednice.
Troubu rozehřejeme na 140°C.
150 g čokolády rozpustíme v 1 dcl smetany a necháme zchladnout. Mezitím šleháme
vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku, potom philadelphii a tvaroh, nakonec čokoládu. Rozšleháme pořádně, abychom neměli žádné cucky.Dortovou formu obalíme zespoda několika vrstvami alobalu (aby nám obsah v troubě neprotekl, ošklivě to smrdí), nalijeme tvarohovou směs na základ a dáme do trouby na 1 hodinu. Po hodině vypneme troubu a necháme cheesecake vychladnout uvnitř trouby.
Dáme do lednice a necháme přes noc chladit. Druhý den rozehřejeme zbylou čokoládu ve smetaně, přidáme karamel nebo sirup a rozetřeme po povrchu koláče. Necháme ještě ztuhnout.
Jako příloha se hodí višňová omáčka – 500 g mražených vypeckovaných višní (asi by šel i kompot) prosladíme dvěma lžícemi cukru, necháme přes noc macerovat, druhý den přidáme trochu vody, svaříme, přidáme sáček agar-agar prášku a dvě minuty povaříme. necháme vychladnout a podáváme s koláčem.
2 komentáře
Plán viz dotaz u košíčků – minidezerty. Kdybych si tohle přepočítala na určitou velikost a výšku – lze použít jako minidezerty, nakrájené na malé tvary?
Nevím, nezkoušela jsem, ale proč ne? Krájej ale nožem, namočeným v horké vodě a neotřeným, aby se ti na něj náplň nelepila. Nebo udělěj malé cheesecaky do plechu na muffiny – vyložila bych si jednotlivé formičky alobalem, aby se daly dobře vyndat. Péct samozřejmě přiměřeně kratší dobu. Ať se ti podaří a dej vědět!