Vacherin glacé neboli blesková zmrzlina s pusinkou a šlehačkou

Na pusinky:
120 g bílků (cca 3 bílky, ale raději odvážíme)
120 g cukr krupice
120 g cukr moučka
1 kávová lžička maizeny
pár kapek citrónové šťávy

Na malinovou zmrzlinu:
120 g nerozmražených malin
250 g tvarohu
pár lžic moučkového cukru (podle chuti) 1 polévková lžíce citrónové šťávy (nebo kapka dobrého citrónového aromatu)

ušlehaná smetana

Pokud si budeme připravovat vlastní pusinky (vždycky se spotřebují : -) ), předehřejeme si troubu na 120°C, dáme do misky bílky, lžičku maizeny a chvilku šleháme. Když se bílky napění přidáme všechen krupicový cukr, citrónovou šťávu a šleháme při vyšší rychlosti asi 5 minut. Pak přidáme cukr moučku a šleháme dalších 5 minut. Je to trochu zdlouhavé, ale nesmí se to ošidit, jinak se pusinky nepovedou.

Pusinky

Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka o velikosti formy 8 cm,
ze zbytku vyrobíme pusinky dle vlastní fantazie. Dáme do trouby, necháme
při 120°C péct hodinu, pak troubu vypneme a necháme pusinky dosušit. Nejlépe
je to dělat večer a nechat pusinky v troubě do rána.

Před podáváním si ušleháme šlehačku, z malin, cukru a tvarohu umixujeme homogenní směs (raději navíckrát), pomocí kulatých vykrajovátek si vyrobíme pár koleček o velikosti pusinkového podkladu (zde kolečka o průměru 8 cm), necháme je v mrazáku trochu ztuhnout a skládáme dortíky – na základ kolečko pusinky, kolečko malinové zmrzliny a nakonec ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.

Vacherin glace II

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.