Pro dnešní recept – rizoto s chřestem, cuketou a hráškem uvádím suroviny opět jen odhadem, když něčeho dáte víc nebo méně, nic strašného se nestane.
4 porce
300 g rýže arborio nebo carnaroli (v nouzi použijte jakoukoliv rýži)
svazek zeleného chřestu
1 malá zelená cuketa
2 hrsti vyloupaného hrášku (může být i mražený)
2 šalotky nebo mladá cibulka i s natí
2 stroužky česneku
1 dcl bílého suchého vína
bujón podle potřeby (cca 5-6 dcl)
50 g másla
kůra, nastrouhaná z půlky citrónu a lžíce šťávy
100 g parmezánu, gran padano, gran moravia (může být víc)
sůl, pepř, drcený kmín
nasekané bylinky směs (petrželka, pažitka, libeček, saturejka, bazalka)
olivový olej
pár silnějších plátků libové slaniny
Chřest očistíme, odlámeme dřevnaté spodky stonků (chřest lehce ohneme, praskne sám v tom správném místě), omyjeme a odkrájíme hlavičky, které si necháme stranou. Zbytek nakrájíme na drobné kousky. Cuketu omyjeme a také nakrájíme nadrobno. Šalotku a česnek nakrájíme na plátky, rýži si pořádně propláchneme.
Plátky slaniny nakrájíme na proužky a opečeme na lžíci oleje na pánvi, opatrně, abychom je nespálili, osušíme papírovou utěrkou.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme šalotku s česnekem a restujeme, až se začne cibule mírně zabarvovat, přidáme pokrájený chřest a cuketu. Opepříme, osolíme, přidáme kmín, opékáme, pak přidáme rýži, zase chvilku restujeme, aby se všechna zrníčka rýže obalila máslem. Pak přilijeme víno a necháme ho za stálého míchání všechno odpařit. Přilijeme trochu vývaru, aby bylo všechno pěkně ponořené a přiklopíme pokličkou. Na malém ohni dusíme, občas zkontrolujeme, zamícháme, přilijeme vývar, dokud není rýže hotová (ne rozvařená, zrníčka pořád musí být pevná). Chvíli před koncem dušení, asi tak sedm minut, do kastrolu přidáme citrónovou kůru, hlavičky chřestu a hrášek. Úplně nakonec vmícháme citrónovou šťávu, parmezán a bylinky. Ochutnáme, dosolíme případně, necháme
chvilku odpočinout.
Na talíři posypeme opečenými proužky slaniny.