Dnes je tu další z mých oblíbených receptů. Krásně jednoduché rizoto z červené řepy. Mám ho ráda takhle, prostě, ale pokud někdy budeme mít chuť, můžeme parmezán vyměnit za ovčí nebo kozí sýr nebo dokonce za gorgonzolu a přidat ořechy, myslím ale, že v jednoduchosti je síla. A ta lžička kysané smetany na talíř sama dělá s tímhle jídlem divy.
Pro 4 strávníky
260 g rýže na rizoto (kulatozrnné)
200 g uvařené nebo upečené červené řepy
700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 ml suchého bílého vína
60 g strouhaného parmezánu
1 šalotka
1 velký stroužek česneku
malý svazek cibulky se zelenou natí
20 g másla
sůl, pepř
pár lžic kysané smetany
Rýži propláchneme horkou vodou. Šalotku, česnek a červenou řepu nakrájíme na drobné kostičky, naťovou cibulku pokrájíme nadrobno.
V kastrolu rozehřejeme máslo, krátce orestujeme šalotku a česnek, vsypeme rýži a mícháme na středním plameni, dokud není všechna rýže obalená máslem a nezíská lehce průsvitný nádech. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Osolíme, opepříme, přidáme červenou řepu a část pokrájené cibulky, zalijeme trochou vývaru, tak, aby rýže byla potopená a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a přiléváme po částech vývar.
Když je rýže hotová, měkká, ale ne rozvařená, zrníčka by měla mít pevné jádro, a tekutina téměř odpařená, odstavíme, vmícháme parmezán a další část cibulky. Necháme pod pokličkou chvilku odstát a hned poté podáváme.
Na talíři posypeme ještě trochou zelené natě, rozdrobeným parmezánem, kdo chce, přidá lžíci kysané smetany (je to velmi dobré) a zakápne lanýžovým olejem. Podáváme s malým rukolovým salátem a dobře vychlazeným bílým vínem. Dobrou chuť!
1 komentář
Ale no tak, řepu doma nemám, mám nemocného psa a Ty vytasíš tuhle mňamku. Zítra jdu do toho.
( oprav si překlepy, při zběžném čtení jsem našla 2,škoda, Tvůj web jinak palec nahoru)