Roláda z panenky plněná cajúnským kořením a brambory s mangoldem

Brambory s mangoldemNa dnešním receptu jsou myslím nejzajímavější brambory s mangoldem. Masíčko je taky úžasně dobré, ale pro mě jsou prostě číslo jedna ty brambory. Hodí se jako příloha i k jakékoli pečené nebo grilované rybě, nebo je – jako já, jejich fanynka číslo jedna, můžete jíst i samotné :-). Tady je recept:

Roláda z panenky plněná cajúnským kořením a brambory s mangoldem

1 pěkná vepřová panenka
1 cibule
asi 100 ml pomerančové šťávy (může být i džus)
kousek studeného másla

polévková lžíce sezamových semínek
1 kávová lžička lístků čerstvého tymiánu
1 kávová lžička papriky
1 kávová lžička hrubozrnné soli
1 kávová lžička sušeného oregána
1 stroužek česneku, rozdrcený
trochu sušeného chilli
pepř

slunečnicový olej

nové brambory
1 svazek mangoldu
2 stroužky česneku
1 malá cibule
sůl, pepř
olivový olej

Koření se lžící oleje dáme do hmoždíře, třecí misky nebo do mixéru a rozdrtíme na směs.Panenku očistíme a rozkrojíme na dva špalíky.
Každý podélně rozřízneme, abychom získali dva ploché pláty masa. Každý plát potřeme směsí koření a zamotáme jako roládu. Svážeme pevně provázkem a potřeme maso i zvenku. Necháme asi hodinu odležet.

Brambory s mangoldemMezitím si uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě s kmínem a s větvičkou libečku (když máme). Brambory oloupeme a nahrubo rozmačkáme šťouchadlem. Mangold omyjeme, vykrájíme bílé stonky a zelené listy nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme olej, přihodíme cibuli, nakrájenou na plátky, česnek a chvíli restujeme. Když je cibule do sklovita, přidáme mangold, osolíme, opepříme a mírně podlijeme (jen tak lžíci vody, mangold pak pustí vodu lépe). Dusíme pár minut, až z mangoldu vydusíme všechnu vodu. Potom přidáme rozmačkané brambory a promícháme. Necháme mírně přichytit, přiklopíme pokličkou a odstavíme. Po několika minutách vařečkou odškrábneme připečené brambory ode dna a promícháme.

V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a opečeme panenku ze všech stran dozlatova. Přidáme pokrájenou cibuli, přilijeme pomerančovou šťávu a bez pokličky pár minut  dusíme. Pak přilijeme trochu vody, přiklopíme a dusíme asi 30 minut. Omáčka by měla být hustá tak akorát, pokud se moc odpařuje, přilijeme trochu vody a ztlumíme  oheň. Po půl hodině odstavíme, do omáčky vmícháme kousek studeného másla a necháme maso pár minut odpočinout.

Panenku nakrájíme na plátky a podáváme s brambory s mangoldem. Brambory s mangoldem

 

Dobrou chuť!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.