Záměrně dnes píšu název takhle vágně – ryba s avokádovým krémem – záleží totiž na tom, jakou rybu máte rádi. Použít se jistě dá i losos, ale nejlepší je nějaká dobrá mořská ryba s pevným bílým masem – treska, mník, ropušnice, castagnol (vím, že posledně jmenované v Česku asi těžko dostaneme, ale pro ty, kteří mají možnost…). Jídlo je to téměř bleskové, po návratu z práce můžete mít večeři do půl hodiny na stole.
pro dva strávníky
400 – 500 g bílé ryby s pevným masem nebo třeba i lososa
1 zralé avokádo
2 limetky
špetka chilli koření nebo Piment d´Espellette
2 stroužky česneku
hrst nasekané petrželky
2 velká masitá rajčata
olivový olej
pepř, sůl
špetka třtinového cukru
balsamikový ocet
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na plech na papír na pečení. Z obou stran posolíme, popepříme, lehce pocukrujeme, potřeme olivovým olejem a balsamikovým octem. Dáme do trouby a pečeme asi dvacet minut, ke konci na horkovzduch, máme-li tu možnost, až se rajčata začnou scvrkávat.
Avokádo vydlabeme, na talířku vidličkou rozmačkáme spolu se šťávou z jedné limetky a lžící oleje, osolíme, přidáme podle chuti mleté chilli.
Ryby nakrájíme na větší špalíky, osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, lehce zahřejeme česnek s petrželkou, přidáme kousky ryby a opečeme ze všech stran. Výpek uvolníme šťávou z druhé limetky.
Podáváme horkou rybu, přelitou omáčkou, s opečenými rajčaty a studenou avokádovou omáčkou a s pečivem podle vlastní chuti. Jako příloha by se jistě hodila i rýže nebo klasické bramborové hranolky. Pěkně vychlazené suché růžové se rozumí samosebou!
2 komentáře
PŘED CHVÍLÍ jsem přišla z nákupu, avokáda byla, ale nějak nebyla inspirace. No a najdu TOHLE…Hlad velký, chuť taky, času málo,vše ostatní k dispozici, tak možná ricotta našlehaná s trochou citronového oliváče a lístky máty místo avokáda…Jdu vylovit rybku z mrazáku.
Úprava ryby a rajčat vynikající, a to byla obyčejná treska. Malá troška ochucené ricotty nebyla špatná náhražka. Bez přílohy, ale talíř vytřen patkou čerstvého kváskového chleba.