Dnes jen krátký, ale zato sladký recept. Přestože moc ráda peču sladké věci a vůbec mám ráda cukrařinu, vlastně ty sladké věci skoro nejím. Natož, abych si něco kupovala v obchodě! Je ale pár vyjímek, kterým nedokážu odolat, většinou jsou ale (naštěstí!) v mém okolí po většinu času nedostupné. Tak to donedávna bylo i s dnešními mandlovými spirálami s čokoládou, kterým se ve francouzských pekárnách říká sacristains (čteme sakristen). Bohužel jsem se je letos naučila péct. Ach jo. Takže je teď máme docela často. Je to recept typický pro jihovýchod Provence, tam se taky dělají nejlepší, nejkřupavější a nejmandlovější. Ale i ty, které si uděláme doma sami, jsou pořád dost dobré. A rychlé, takže jako bleskový dezert pro návštěvu nebo mlsnou rodinu jsou ideální. Tak tady je recept:
Sacristains neboli křehké mandlové spirály
1 listové těsto, už vyválené (nebo vyválíme obdélník z jiného listového těsta)
50 g měkkého másla
20 g cukru moučky
55g mletých mandlí
1 vejce
čokoládové pecky
na potření:
1 žloutek
lžíce mléka
plátky mandlí
cukr moučka
Máslo rozmícháme v hlubokém talíři s cukrem, mletými mandlemi a vejcem. Listové těsto rozmotáme a necháme ho na pečícím papíře, na kterém je už připraveno. Na polovinu těsta rozetřeme připravenou náplň, pěkně až ke krajům, posypeme čokoládovými peckami a druhou, nepotřenou část těsta přeložíme přes náplň. Uložíme nejméně na půlhodinu do lednice, aby těsto i krém ztuhlo.
Troubu rozehřejeme na 190°C.
Vyndáme těsto z lednice. Nakrájíme ho tak, jak je slepené, na proužky asi 5 cm široké. Každý proužek stočíme do spirály (vezmeme oba konce do rukou a točíme proti sobě, jako když ždímáme prádlo). Stočené proužky potřeme žloutkem, rozmíchaným se lžící mléka a posypeme plátky mandlí. Vyrovnáme na plech na čistý pečící papír a pečeme asi 20 minut.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce, aby sacristains nezvlhly zespodu a pocukrujeme hustě moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
8 komentářů
V sobotu čekám návštěvu a tohle je asi přesně to, co mi ještě chybělo. Bude malý studený rautík, Camembert plněný jablky, vrstvený losos/avokádo/kozí sýr a tak podobně :-)))
Dotaz 1. – čokoládové pecky do soboty neseženu, myslíš, že lze použít nadrobno nasekanou dejme tomu 60-70%?
Dotaz 2. – po přeložení před uložením do lednice přitlačit, zlehka?
Milá Ejo, děkuju za důvěru :-). Odpovědi jsou ano a ano. Čím déle to necháš ztuhnout v lednici, tím líp se to bude péct (náplň má tendenci vytékat, když je studená, vytéká později) (ale vytéká tak, jako tak, nelekej se!).
Tip pro ty, co chtějí recept vyzkoušet – čokoládové pecky jsou nutné, nebo nalámaným kouskům čokolády obrousit hrany, resp. rohy :-). Při ždímání tam dělají trochu neplechu. Ale jinak – velmi návykové.
( Ztuhnutí klidně přes noc v lednici, nechala jsem a bylo to dobře.)
Díky za postřehy, s tou nakrájenou čokoládou by mě to nenapadlo. Jsem ráda, že se i tak povedly!
Ještě bude repete v neděli. Mi tak napadlo- na zmatení hostů – máslo a parmezán ( nebo stará gouda?) ve vychytaném poměru a mandle a kousky asi prosciutta dovnitř??? Jinak stejný postup. Hrubou sůl nahoru k plátkům mandlí bych se asi bála, přece jen to rychle zvlhne…
Co myslíš?
Asi bych tam, Ejo, nedávávala to máslo. Přece jen se sýrem – aby to nebylo moc tučné. Anebo bych zkusila smíchat ten parmezán s mletými mandlemi, pak by to trochu másla sneslo. Nápad je to rozhodně dobrej a schvaluju :-). A klidně to zvrchu osol, myslím, že nebude čas, aby to zvlhlo. Dej vědět, jak to dopadlo!
Plán je 55 g mandlí, 50 g sýra ( asi půl na půl gouda a parmezán, aby to nebylo moc parmezánové), 20 g másla, vejce.
Pokud se zadaří podle mých představ, dám na Labu mezi listová těsta s foto.
Odhad poměru surovin byl správný – 55 g mandlí, 20 g másla a 50 g sýrů – stará gouda s parmezánem 1:1. Hrstička pršutu na kostičky. Hrubá sůl navrch k mandlím. Moc dobré.