I ke konci zimy se dají dělat pěkné saláty. K dostání jsou hezké fenykly, dýně je většinou taky po ruce, pomeranče jsou dokonce v plné sezóně, takže vzhůru na salát s fenyklem a grilovanou dýní. Kdo má rád věci pikantní, přidá si do zálivky kousek pálivé papričky, ať už sušené, nebo třeba habanero. Tady je recept:
Salát s fenyklem a grilovanou dýní
pro 4 strávníky
3 bulvy fenyklu
1 červená cibule
několik plátků máslové dýně (nebo Hokkaidó)
3 pomeranče
sůl, pepř
ocet z sherry (nebo jiný dobrý vinný ocet)
olivový olej
2 kávové lžičky medu
sezamová semínka
Fenykl očistíme, umyjeme. Odkrojíme konce, bulvy překrojíme podélně a vyřízneme tuhý zbytek kořene. Nakrájíme na co nejtenčí plátky, které dáme do mísy. Jeden pomeranč vymačkáme. Štávu prošleháme se solí, pepřem, medem a vinným octem. Praménkem přiléváme olivový olej a šleháme, až vznikne hustší zálivka. Zalijeme plátky fenyklu, promícháme a necháme proležet.
Ze zbylých dvou pomerančů vykrájíme ostrým nožem filátka bez blanek a jadérek. Cibuli nakrájíme na kolečka. Plátky dýne oloupeme,
překrojíme napůl a ogrilujeme. Grilované kousky jemně osolíme, opepříme, pokapeme pár kapkami vinného octa a olivového olejee promícháme.
Na talíř navršíme kopeček marinovaného fenyklu, obložíme kousky dýně a filátky pomeranče, posypeme kolečky cibule a sezamovými semínky. Polijeme trochou fenyklové marinády a posypeme zbylými fenyklovými lístky.
Dobrou chuť‘