Salát s fenyklem, mangem a koriandrovou zálivkou

FenyklDnes si dáme něco odpočinkového, osvěžujícího, zábavného! Salát! Mám moc ráda fenykl ve spojení vlastně s čímkoliv, ale v salátu mu moc dobře sekunduje nějaké sladkokyselé ovoce, pomeranč, nektarinka nebo – mango. Koupila jsem mango velmi výhodně asi za deset korun a bylo úplně přesně zralé (nedokážu totiž mango přivést ke správné zralosti- buď je zelené, nebo shnije. Takže jsem vděčná, když narazím na plody tak akorát). Fenykl jsem měla také krásný, čerstvý a křupavý a koriandr mám doma pořád. Takže salát se mi pod rukama tvořil vlastně sám. Tady je recept:

Salát s fenyklem, mangem a koriandrovou zálivkou

pro dva strávníky

1 velký fenykl
1 pomeranč
1 polévková lžíce citrónové šťávy (nebo ocet z sherry)
4 – 5 polévkových lžic olivového oleje
1 menší červená cibule
1 zelená cibulka
velká hrst čerstvého koriandru
sůl, pepř
černý sezam

Fenykl očistíme, umyjeme a osušíme. Nakrájíme ho na co nejtenčí plátky. Mango oloupeme, polovinu nakrájíme na tenké plátky, ty potom na proužky. Zbytek manga pokrájíme na kostky. Koriandr opereme, osušíme. Z pomeranče ostrouháme trochu kůry a vymačkáme šťávu.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka.

V mixéru rozmixujeme kostky manga, hrst koriandru, olivový olej, pomerančovou a citrónovou šťávu, sůl, pepř.

Fenykl v míse smícháme s proužky manga, pomerančovou kůrou, zelenou cibulkou a s koriandrovou zálivkou. Servírujeme na talíře, posypeme černým sezamem, trochou zbývajícího koriandru a kolečky červené cibule. Fenykl

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.