Salát à la Caprese s mangem

Caprese s mangem Od minulého náhodného setkání s kombinací manga a rajčete mi nedala spát  varianta Caprese s mozzarellou, s červenolistou a thajskou bazalkou. Konečně se mi podařilo přivést koupené natvrdlé mango k rozumu a do rozumného stavu zralosti a mohla jsem svou představu realizovat. Možná to není jídlo pro každého, ale u nás doma má tohle duo – rajče a mango – obrovský úspěch. Chuť je krásně ovocná, úplně svěží, no, musíte vyzkoušet sami. Zkoušejte ale jenom, když si budete jistí, že máte dokonalé suroviny. Z tvrdého manga a vodnatého rajčete vám to chutnat nebude.

Salát à la Caprese s mangem
pro 4 strávníky

2 zralá pevná rajčata
2 střední nebo 1 velké mango, dobře zralé, ale pevné
2 koule mozzarelly
špetka chilli (lépe piment d´Espelette)

2 hrsti mladých špenátových listů
1 velká hrst červenolisté bazalky
1 malá červená cibule

na zálivku:
1 polévková lžíce octa z cidru (nebo světlého vinného)
šťáva z jedné limetky
1 čajová lžička medu
1 čajová lžička sezamového oleje
Caprese s mangem 1 polévková lžíce Melinda´s Mango (podle chuti, můžete nahradit jinou pálivou omáčkou)
několik lístků thajské a několik lístků obyčejné bazalky, pokrájených nadrobno
sůl, pepř
olivový olej podle potřeby (pár lžic)

Mango omyjeme, oloupeme a opatrně nakrájíme na plátky. Je to kluzké, ale vytrváme a krájíme ostrým nožem plátky jako z mozzarelly. Když
už nám nejdou krájet plátky, okrájíme z pecky zbylou dužinu tak, jak to jde a bez váhání sníme! Plátky manga pokapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou, aby nezhnědly. Na stejně silné plátky nakrájíme rajčata a mozzarellu. Vyskládáme na talíře v alternaci, jako bychom dělali Caprese. Lehce poprášíme chilli práškem a uchováme v lednici do chvíle, než budeme servírovat.

Zálivku si připravíme důkladným prošleháním všech přísad. Ochucení je na vás, kdo má rád hodně pálivou kuchyni, může přidat i pár
kapek Tabasca.

Cibuli nakrájíme na jemná kolečka. Těsně před podáváním na talíře přidáme špenátové lístky, promíchané s čerevnolistou bazalkou,  posypeme cibulovými kroužky a zalijeme zálivkou. Pečivo není nutné. Caprese s mangem Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.