Nedávno jsem psala, že podzim je pro mě salátové období. Takže nijak zvlášť překvapivě dnes zase jeden salátový recept – salát s fenyklem, pomerančem a uzeným lososem. Hodí se dobře jako předkrm před nějakým pořádným podzimním masovým jídlem :-).
pro 4 strávníky jako předkrm
2 menší hezky čerstvé bulvy fenyklu
2 pomeranče
4 bílé žampiony
1 malá červená cibule
trochu citrónové šťávy
1 polévková lžíce ořechového oleje
1 polévková lžíce červeného vinného octa
sůl, pepř
slunečnicový olej
Fenykl očistíme, zbavíme vnějších slupek, jsou-li ošklivé a nakrájíme na jemňoučké plátky. Žampiony oloupeme, nakrájíme také na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezčernaly. Cibuli překrojíme napůl a nakrájíme na tenká půlkolečka. Jedne pomeranč vymačkáme, z druhého nožem okrájíme kůru i s bílou slupkou vespod a vykrájíme jen oranžová filátka čisté dužiny.
Pomerančovou šťávu vyšleháme v misce s ostatními přísadami – slunečnicový olej přidáváme, dokud nezískáme hezkou emulzi, homogenní a hustou. Ochutnávejte, přidejte ocet nebo sůl podle chuti.
Na talíře rozložíme fenykl, cibuli, žampiony, pokapeme zálivkou, poklademe plátky uzeného lososa a posypeme nasekanou fenyklovou natí. Podáváme s opečenou bagetou.