Salát s fenyklem, pomerančem a uzeným lososem

salát s fenyklem, pomerančem a uzeným lososemNedávno jsem psala, že podzim je pro mě salátové období. Takže nijak zvlášť překvapivě dnes zase jeden salátový recept – salát s fenyklem, pomerančem a uzeným lososem. Hodí se dobře jako předkrm před nějakým pořádným podzimním masovým jídlem :-).

pro 4 strávníky jako předkrm

2 menší hezky čerstvé bulvy fenyklu
2 pomeranče
4 bílé žampiony
1 malá červená cibule
trochu citrónové šťávy

1 polévková lžíce ořechového oleje
1 polévková lžíce červeného vinného octa
sůl, pepř
slunečnicový olej

salát s fenyklem, pomerančem a uzeným lososemFenykl očistíme, zbavíme vnějších slupek, jsou-li ošklivé a nakrájíme na jemňoučké plátky. Žampiony oloupeme, nakrájíme také na tenké plátky  a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezčernaly. Cibuli překrojíme napůl a  nakrájíme na tenká půlkolečka. Jedne pomeranč vymačkáme, z druhého nožem okrájíme kůru i s bílou slupkou vespod a vykrájíme jen oranžová filátka čisté dužiny.

Pomerančovou šťávu vyšleháme v misce s ostatními přísadami – slunečnicový olej přidáváme, dokud nezískáme hezkou emulzi, homogenní a hustou. Ochutnávejte, přidejte ocet nebo sůl podle chuti.

Na talíře rozložíme fenykl, cibuli, žampiony, pokapeme zálivkou, poklademe plátky uzeného lososa a posypeme nasekanou fenyklovou natí. Podáváme s opečenou bagetou.

 

Dobrou chuť!salát s fenyklem, pomerančem a uzeným lososem

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.