Salát s melounem a zázvorovou zálivkou

Salát s melounem

Omlouvám se za měsíční absenci, ale na jaře je toho tolik, co dělat, že po večerech už nezbývá čas na tvůrčí práci na hrnci. Doufám, že se polepším a že na mě někdo nezanevře :-). Dnes si dáme senzační letní salát s úplně neobvyklou zálivkou, za kterou vděčím nějakému zvláštnímu osvícení během teplé cesty autobusem. Aby se nám dílo opravdu podařilo, všechny přísady (kromě těch na zálivku) si pěkně předem vychladíme. A s malinami to nepřeháníme, chceme, aby nás v salátu jen tak občas překvapily, ne aby mu dominovaly. A nezapomeneme vychladit lahvičku růžového vína, aby letní ouvertura byla dokonalá. Tady je recept na salát s melounem:

Salát s melounem a zázvorovou zálivkou

1 menší žlutý meloun cukrový (může být i Cantaloupe)
2 stonky řapíkatého celeru
hrst zeleného hrozna bez pecek
1 avokádo a lžíce citrónové šťávy
2 mini libanonské okurky (nebo kousek salátové okurky bez semínek)
2 hrsti mladých listů salátu
půlka mladé cibulky
třešňová mozzarella (= malé kuličky)
pár malin

na zálivku:
šťáva z jedné hodně šťavnaté limety
jemně nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru (asi jako vlašský ořech)
vrchovatá kávová lžička medu
olivový olej
sůl, pepř

Salát s melounem

Meloun omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a vykrájíme kulatým vykrajovátkem kuličky. Avokádo oloupeme a nakrájíme na plátky a hned smícháme s citrónovou šťávou, aby nezhnědlo. Celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku naopak neoloupeme a nakrájíme nadrobno. Kuličky hroznového vína rozpůlíme. Rozložíme na servírovací mísu na lístky salátu.

Na zálivku prošleháme všechny přísady a pokropíme salát. Podáváme ihned, například s lososovým tatarákem s limetkou a koriandrem. Výborně se k tomu hodí stará rozpečená focaccia, růžové víno a vlahý červnový večer. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.