A zase to moje mango :-). Mám v poslední době štěstí na samé pěkné kusy. Salát s uzeným lososem s mangem a avokádem má spoustu plusů – je to rychlé, dobré, zdravé a krásně to vypadá. Tady je recept:
Salát s uzeným lososem s mangem a avokádem
pro 2 strávníky
150 g uzeného lososa
1 malé mango
1 avokádo
4 hrsti míchaného listového salátu (špenát, rukola…)
1 zelený citron nebo limetka
sůl, pepř
na zálivku:
2 polévkové lžíce sezamových semínek
1,5 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce octa z cidru (nebo světlého vinného octa)
1 kávová lžička sušeného zázvoru
špetka piment d´Espelette nebo chilli, případně cayenský pepř
Vymačkáme šťávu z citrónu. Lososa nakrájíme na tenké plátky, lehce osolíme, opepříme, pokapeme částí šťávy a překryjeme potravinářskou fólií. Necháme 30 minut odpočinout.
Na suchou pánev nasypeme sezamová semínka, začneme zahřívat a stále mícháme. Když se semínka začnou barvit, stáhneme z ohně a pořád mícháme, až jsou semínka ze všech stran pěkně zlatá. Necháme vychladnout.
Připravíme zálivku: do misky dáme chilli a zázvor, špetku soli, pepře, přilijeme ocet, olej a šleháme, až vznikne homogenní zálivka. Dáme stranou.
Avokádo i mango oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme zbylou citrónovou šťávou, promícháme.
Listy salátu dáme do mísy, promícháme se zálivkou. Rozdělíme na talíře, na salát rozložíme lososa, avokádo a mango, opatrně promícháme, posypeme praženými sezamovými semínky. Dobrou chuť!
3 komentáře
Díky za inspiraci, v kombinaci se skvělým filetem z uzeného lososa už to byla jen chvilka k receptu…viz Labu
Koukla jsem se – s jablíčkem asi taky dobrý :-).
Když jsem při přípravě ochutnala skvělého lososa, mango ideálně zralé a jablko – nádherně šťavnaté a voňavé, tak jsem sezamová semínka a zázvor zase uklidila a zvolila zcela minimalistickou verzi.