Po nedávném rizotovém experimentu s čočkou mi zbylo půl pytlíku černé čočky a nevěděla jsem přesně, co s ní. A pak jsem cestou z práce potkala krásnou, ale opravdu krásnou brokoličku a nápad byl na světě, salát z černé čočky. Pro masožrouty jsem přidala rybu, ale myslím, že by to bylo dobré i bez ní. Tady je recept:
Salát z černé čočky s lososem a brokolicí
pro 4 strávníky
250 g černé čočky
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 malá karotka
2 řapíky celeru
cca 1/2 cm kousek čerstvého zázvoru
kousek chilli papričky (nemusí být)
šťáva z jednoho citrónu
olivový olej
sůl, pepř
2 filety lososa
sůl, pepř
1/2 kávové lžičky červeného pepře
1 malá hlávka brokolice, rozebraná na malé růžičky
Lososa zbavíme kůže, nakrájíme na menší kousky, promícháme s trochou citrónové šťávy, olivového oleje, osolíme, přidáme červený pepř a necháme chvíli marinovat.
Čočku propláchneme, vsypeme do vařící osolené vody a vaříme 20 minut. Scedíme a znovu propláchneme studenou vodou. Brokolici uvaříme v páře, stačí jí 5 minut, musí zůstat křupavá. Hned po uvaření brokolici propláchneme studenou vodou.
Šalotku, česnek, zázvor a papričku nakrájíme nadrobno, karotku na malé kostičky. Na pánvi na trošce olivového oleje všechno krátce orestujeme, stačí pár minut. Přidáme do pánve lososa a necháme malou chvilku podusit. Zakápneme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a vmícháme do čočky. Nakonec vmícháme řapíky celeru, oloupané a nakrájené nadrobno. Pokud je potřeba, dochutíme, zakápneme ještě trochou olivového oleje, obložíme růžičkami brokolice a podáváme s plátky citrónu. Dobrou chuť!