Salát z černé rýže a květáku

Dnešní recept je pro Evu, Martinu, Honzu, Davida, Martina a všechny ostatní, kteří se tak pěkně nacpávali :-). Salát z černé rýže a pečeného kořeněného květáku. Místo rýže můžete zkusit černou čočku, nebo směs bílá rýže – červená čočka, v obou případech ale vynechte cizrnu. Tady je recept:

Salát z černé rýže a květáku

Salát z černé rýže a květáku

200 g černé rýže (přibližně)
150 g cizrny z plechovky, okapané (přibližně)
300 g květáku (přibližně)
2 klasy uvařené kukuřice

po jedné kávové lžičce curry (jemné nebo pálivé podle libosti), kurkumy, mletého sušeného zázvoru a uzené papriky
4 polévkové lžíce oleje

1 limetka
4 polévkové lžíce sezamového oleje
sůl, pepř
čerstvý koriandr nebo bazalka

Rýži propláchneme a uvaříme podle návodu. Scedíme.

Troubu zahřejeme na 200°C.
Květák nakrájíme na plátky, promícháme s cizrnou, kořením a olejem, rozložíme na plech a pečeme asi 20 – 25 minut. Občas zamícháme. Ke konci pečení přidáme kukuřici nakrájenou na střední kousky (klas okrájíme podélně, protředek vyhodíme).

Z limetku ostrouháme kůru, necháme si ji stranou. Vymačkáme šťávu a prošleháme ji se sezamovým olejem.

V míse smícháme rýži se zeleninou, limetkovou šťávou a zálivkou a bylinkami. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.