Salát z červené řepy a mrkve s koriandrem

Salát z červené řepy a mrkve s koriandremJako každý podzim se vrhám do salátů. Tenhle jsem objevila v nějakém časopise, původem je prý z nějakého berlínského bistra.  To nemám ověřeno, ale už jsem ho dělala několikrát, protože je moc dobrý a chuti zvláštně nezvyklé. Musí se nechat řádně proležet, ale potom je to lahůdka. Hodil by se i jako příloha k narychlo připravovanému masu, nejspíš kuřecímu.

Salát z červené řepy a mrkve s koriandrem

pro 4 strávníky

4 větší karotky
2 střední bulvy červené řepy

na zálivku:

šťáva z 1 pomeranče
5 g nastrouhaného čerstvého zázvoru (po oloupání asi jako lískový oříšek)
1 kávová lžička malinového octa
2 kávové lžičky sezamového oleje
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
sůl, pepř, římský kmín podle chuti

čerstvý koriandr
sezamová semínka

Karotky oloupeme a vaříme v páře po dobu asi 15 minut. Červenou řepu uvaříme nebo upečeme, jak má kdo rád, oboje bude trvat asi 40 minut. Ještě teplou řepu oloupeme.Salát z červené řepy a mrkve s koriandrem

Mrkvičky nakrájíme na kolečka, řepu na podobně velké kousky. V misce smícháme suroviny na zálivku, prošleháme metličkou a nalijeme na směs řepy s mrkví. Promícháme a necháme aspoň 4 hodiny odležet.

Před podáváním posypeme nasekaným čerstvým koriandrem a sezamovými semínky. Salát z červené řepy a mrkve s koriandremDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.