Jako každý podzim se vrhám do salátů. Tenhle jsem objevila v nějakém časopise, původem je prý z nějakého berlínského bistra. To nemám ověřeno, ale už jsem ho dělala několikrát, protože je moc dobrý a chuti zvláštně nezvyklé. Musí se nechat řádně proležet, ale potom je to lahůdka. Hodil by se i jako příloha k narychlo připravovanému masu, nejspíš kuřecímu.
Salát z červené řepy a mrkve s koriandrem
pro 4 strávníky
4 větší karotky
2 střední bulvy červené řepy
na zálivku:
šťáva z 1 pomeranče
5 g nastrouhaného čerstvého zázvoru (po oloupání asi jako lískový oříšek)
1 kávová lžička malinového octa
2 kávové lžičky sezamového oleje
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
sůl, pepř, římský kmín podle chuti
čerstvý koriandr
sezamová semínka
Karotky oloupeme a vaříme v páře po dobu asi 15 minut. Červenou řepu uvaříme nebo upečeme, jak má kdo rád, oboje bude trvat asi 40 minut. Ještě teplou řepu oloupeme.
Mrkvičky nakrájíme na kolečka, řepu na podobně velké kousky. V misce smícháme suroviny na zálivku, prošleháme metličkou a nalijeme na směs řepy s mrkví. Promícháme a necháme aspoň 4 hodiny odležet.
Před podáváním posypeme nasekaným čerstvým koriandrem a sezamovými semínky. Dobrou chuť!