Koncem léta už se začínají objevovat hokkaidó dýně. Jsou krásně barevné a přišlo mi, že bude hezky vypadat, když se žlutooranžová dýně zkombinuje s červenou řepou, navíc jsem dostala kus domácího kozího balkánu, takže bylo rozhodnuto. Začnu tvořit umění! Vyšel mi z toho následující salát z pečené dýně a červené řepy s kozím balkánem a u mých náročných strávníků uspěl.
Na 6 porcí
1 malá dýně hokkaidó
4 malé bulvy červené řepy
polévková lžíce sezamových semínek
polévková lžíce lístků čerstvého tymiánu
1 kávová lžička anýzu nebo 7 épices, máte-li
pepř, sůl, olivový olej
na zálivku:
1 polévková lžíce vinného octa
1 polévková lžíce pomerančové šťávy
1 kávová lžička medu
sůl, pepř
olivový olej podle potřeby
hrst jemně pokrájené pažitky
200 g balkánského sýra, nejlépe kozího
pár plátků sušené šunky (můžeme vynechat)
Řepu uvaříme v osolené vodě s trochou kmína. Vaříme asi 20 minut, aby byla ještě pěkně pevná.
Troubu si zahřejeme na 180°C. Dýni omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, zbavíme semínek a rozložíme na plech na pečící papír. Sezam, tymián a anýz spolu se lžičkou hrubé soli rozdrtíme v hmoždíři a směsí posypeme plátky dýně, pokapeme olejem a koření do dýně rovnoměrně vetřeme. Dáme péct na 25 minut.
V misce umícháme zálivku ze všech uvedených přísad. Olej přiléváme za stálého šlehání metličkou, až zálivka začne houstnout. Řepu oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a smícháme s částí zálivky.
Upečenou dýni narovnáme na talíř, polijeme zbytkem zálivky, kolem opatrně rozmístíme řepu, aby se nám všechno neobarvilo dočervena a nakonec posypeme rozdrobeným sýrem. Můžeme přidat i několik plátků sušené šunky, ale není to nezbytné.
Dobrou chuť!