Tak jsem zase zpátky. Letos jsme měli trochu smutné jaro, takže jsem dokonce zapomněla i na prázdninový loučící příspěvek, ale věci se urovnaly, přibyl nám do rodiny malý trapič (určitě ho někdy v blízké budoucnosti uvidíte na nějaké fotce) a mně se vrátil elán, se mi zdá. Takže začneme hned dvěma recepty, které spolu souvisí, ale nemusí! První bude salát ze zvláštní rostlinky, českým jménem slanorožec, latinsky salicornia europea. Jelikož tato rostlinka u nás vůbec neroste, potřebuje totiž k životu slanou mořskou vodu, a její jméno je zavádějící, mně aspoň připadá, že se musí jednat o mořského jednorožce, budu jí říkat po francouzsku salicorne. U nás je k dostání občas u prodejců ryb, třeba v holešovické tržnici. Vypadá krásně, trochu jako jasně zelená střapatá řasa. Je to zajímavá a mnohoúčelová sukulentní bylina. Roste na pobřeží, které zaplavuje příliv, proto je její chuť dost slaná, buďte proto opatrní se solí v průběhu vaření, raději vůbec nesolte. Její sezóna začíná v květnu, do června se ještě dá konzumovat syrová, jak sezóna pokračuje, stává se trochu hořkou a je třeba ji krátce tepelně upravit. Pro svou mořskou chuť se skvěle hodí k rybám, do salátů s rajčaty a česnekem a tak. V dřívějších dobách ji používali výrobci skla jako přírodní zdroj sody, dnes se objevují pokusy vyrobit z ní biopaliva pro letecký průmysl. Jaká je úspěšnost nevím. Takže krátce jsme se seznámili a tady je recept:
Salát ze slanorožce s rajčaty, cuketou a koriandrem
pro 2 – 3 strávníky

6 úplně malých cuketek
2 nové cibulky
2 stroužky česneku
3 pevná zralá rajčata
hrst slanorožce (Salicornia europea)
velká hrst nasekaného čerstvého koriandru
1 limeta
1 malá červená chilli paprička (nebo podle chuti)
pár snítek citrónového tymiánu (nemusí být)
2 lístky čerstvého bobkového listu
olivový olej
sůl, pepř
pár listů zeleného salátu
Salicornes propláchneme a necháme stranou. Cuketky nakrájíme na kolečka.
Cibulky nakrájíme na kolečka, česnek posekáme nadrobno. Rajčata pokrájíme na drobné půlměsíčky. Všechno smícháme v misce, přidáme
nasekaný koriandr, osolíme, opepříme, zalijeme šťávou z limety, promícháme a nakonec přidáme pár lžic olivového oleje a lístky tymiánu.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme kolečka cukety a restujeme asi 3 minuty. pak přidáme salicornes a restujeme ještě asi 5 minut. Nesolíme, rostlinka je slaná, jak ji stále zalévá mořský příliv. Necháme lehce vychladnout.
Na talíř rozložíme listy salátu, na ni rozložíme cuketovou směs, pak rajčata s koriandrem a podáváme třeba s grilovanou rybou. Skvěle se k salátu
hodí dobře vychlazený alsaský ryzlink. Dobrou chuť!
