Dnešní recept je klasika italské kuchyně. Pochází ze Sicílie, existuje v několika variantách – s kapary, to je ta naše, s feferonkou nebo bazalkou. Je to skvělá omáčka k rychle upravovanému masu, ale především k rybám. Moc dobře se hodí ke grilovanému tuňákovi, mečounovi nebo dorádě. Salmoriglio je naše oblíbená úprava, ale tentokrát jsem měla jenom halibuta (tedy ne že bych se ofrňovala nad halibutem!) a přestože to nebylo špatné, určitě nedoporučuji tenhle druh ryby. Tady je recept:
Ryba s omáčkou salmoriglio
Na omáčku:
6 lžic olivového oleje
šťáva z jednoho citrónu
4 lžíce teplé vody
1 stroužek česneku
půl lžíce nasekaných kaparů
hrst drobně nasekané petrželky
hrst lístků oregana
sůl, pepř
Na salát:
12 cherry rajčat
2 hrsti rukoly
malá červená cibule
citrónová šťáva
sůl (nejraději fleur de sel nebo hrubě mletá sůl)
čerstvě mletý pepř
Na rybu:
4 porce tuňáka nebo mečouna
olivový olej
sůl, červený pepř
citrónová šťáva
1 citrón pokrájený na plátky
hrst černých oliv, pokrájených na kolečka
hrstička kaparů
Rybu omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme červeným pepřem a necháme odležet.
Do hlubší pánve nalijeme vodu, postavíme na plamen. Do vodní lázně na pařák (nebo rovnou do vroucí vody) postavíme menší kastrůlek nebo misku a vlijeme do něj olivový olej, citrónovou šťávu a vodu, prošleháme. Za stálého šlehání zahříváme, když je emulze teplá, přidáme česnek, pokrájenou petželku, oregano, kapary, sůl, pepř. Za občasného prošlehání vaříme asi 5 minut. Vypneme plamen a udržujeme v teple.
Cherry rajčata pokrájíme na čtvrtky, v míse smícháme s rukolou a tenkými plátky červené cibule. Pokapeme citrónem, posypeme solí, pepřem a promícháme.
Rybu osolíme, opepříme a zprudka opečeme buď na pánvi nebo na grilu, po každé straně maximálně 3 minuty, jinak bude ryba uvnitř suchá. Ve stejnou dobu – můžeme i na stejné pánvi – opečeme kolečka citrónu.
Podáváme ryby přelité omáčkou, posypané olivami a kapary, se salátem akolečkem opečeného citrónu. Dobrá příloha jsou pečené brambory.
Dobrou chuť!