Scones se sýrem

SconesDnes to bude bez dlouhého úvodu. V poslední době se mi nedostává zrovna moc času, ale pro takové období se zrovna tenhle recept hodí. Je to skvělý a rychlý způsob, jak si opatřit čerstvé pečivo k snídani, svačině nebo večeři. Scones jsou původu nejspíš anglického, takže si dovedete představit, že se nejedná o žádnou nadýchanou bagetku, nýbrž o kus pečiva, plný chutí, sýra, bylinek, můžete popustit uzdu fantazii a přidat, co vás zrovna napadne a na co máte chuť. Tady je recept:

Scones se sýrem

450 g mouky (350 hladké a 100 hrubé)
1 sáček prášku do pečiva
2 kávové lžičky koření sumac (možno vynechat)
1 kávová lžička soli
50 g studeného másla
100 g strouhaného sýra, nejlépe nějaké výrazné chuti (mimolette, gruyere,
zralý čedar)
2 výhonky mladého česneku nebo 2 jarní cibulky i s natí
1 vejce
225 ml mléka

1 žloutek na potření

Troubu zahřejeme na 180°C.Scones Scones Scones

V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, sumac a přidáme máslo, pokrájené na kostičky. Promneme, jako bychom dělali sušší drobenku. Když je máslo rovnoměrně rozprostřené v mouce, přidáme sýr a jemně pokrájený česnek. Znovu promícháme, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce a rychle zpracujeme těsto, jen tak, aby vytvořilo kouli. Nepropracovávejte moc dlouho, protože scones by byly moc hutné a tvrdé.
Připravíme si plech s pečicím papírem, těsto vyklopíme na papír a rukama roztlačíme na kolo o tloušťce 2 cm. Potřeme žloutkem, trochu posolíme, posypeme hrstičkou sýra a rozkrájíme na osm dílů. Díly od sebe trochu oddálíme, aby se nám při pečení neslepily.

Pečeme asi 15 minut, dozlatova. Používáme jako přílohu nebo pro výrobu skvělých sendvičů. Scones

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.