Dnes to bude bez dlouhého úvodu. V poslední době se mi nedostává zrovna moc času, ale pro takové období se zrovna tenhle recept hodí. Je to skvělý a rychlý způsob, jak si opatřit čerstvé pečivo k snídani, svačině nebo večeři. Scones jsou původu nejspíš anglického, takže si dovedete představit, že se nejedná o žádnou nadýchanou bagetku, nýbrž o kus pečiva, plný chutí, sýra, bylinek, můžete popustit uzdu fantazii a přidat, co vás zrovna napadne a na co máte chuť. Tady je recept:
Scones se sýrem
450 g mouky (350 hladké a 100 hrubé)
1 sáček prášku do pečiva
2 kávové lžičky koření sumac (možno vynechat)
1 kávová lžička soli
50 g studeného másla
100 g strouhaného sýra, nejlépe nějaké výrazné chuti (mimolette, gruyere,
zralý čedar)
2 výhonky mladého česneku nebo 2 jarní cibulky i s natí
1 vejce
225 ml mléka
1 žloutek na potření
V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, sumac a přidáme máslo, pokrájené na kostičky. Promneme, jako bychom dělali sušší drobenku. Když je máslo rovnoměrně rozprostřené v mouce, přidáme sýr a jemně pokrájený česnek. Znovu promícháme, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce a rychle zpracujeme těsto, jen tak, aby vytvořilo kouli. Nepropracovávejte moc dlouho, protože scones by byly moc hutné a tvrdé.
Připravíme si plech s pečicím papírem, těsto vyklopíme na papír a rukama roztlačíme na kolo o tloušťce 2 cm. Potřeme žloutkem, trochu posolíme, posypeme hrstičkou sýra a rozkrájíme na osm dílů. Díly od sebe trochu oddálíme, aby se nám při pečení neslepily.
Pečeme asi 15 minut, dozlatova. Používáme jako přílohu nebo pro výrobu skvělých sendvičů.
Dobrou chuť!