Sicilská caponata v salátu s hovězím masem

Dnes zase jeden nepříliš fotogenický, ale moc dobrý pokrm. Caponata je sicilská specialita, vzdáleně podobná francouzské ratatouille, ale opravdu vzdáleně.  Každá rodina na Sicílii  má asi svůj jediný správný recept, ale základem je pokaždé lilek, rajčata, řapíkatý celer, olivy a kapary. Jí se samotná s pečivem, nebo jako příloha, studená nebo teplá. Mně zbyl mi v mrazáku ocásek ze svíčkové a připadalo mi, že použít ho společně s caponatou je dobrý nápad. Inspiraci jsem našla zase na svém oblíbeném webu Déjeuner de soleil. Autorka má sicilské předky, takže o autenticitě receptu vůbec nepochybuji :- ). V receptu používá místo hovězího kuřecí maso. Já se příště obejdu asi úplně bez masa. A tady je recept:

Pro 4 – 5 strávníků

Caponata 500 g nudliček z minutkového hovězího (nebo kuřecích prsou)
2 střední lilky
6 velkých rajčat
1 malá cibule (raději červená)
70 g zelených oliv
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce piniových oříšků
1 řapík celeru
1 polévková lžíce kaparů
1 vrchovatá polévková lžíce rozinek
5 cl vinného octa (raději z červeného vína)
1 kávová lžíčka cukru (původně polévková lžíce cukru, ale to mi připadalo moc)
olivový olej
oregáno
sůl, pepř, bazalka

Troubu zahřejeme na 200°C.

Maso osolíme, opepříme, zakápneme olejem a necháme odležet.

Lilky omyjeme, odřízneme konce a nakrájíme na dvoucentimetrové kousky. Rozložíme v jedné vrstvě na plech, vyložený papírem na pečení, pokapeme 4 lžicemi olivového oleje, osolíme, okořeníme oreganem a promícháme. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut. Občas znovu promícháme. Lilek by se měl mírně opéct, ne moc, spíš vysušit a maličko  zhnědnout. Upečený lilek dáme stranou.

Rajčata a celer nakrájíme na drobnější kousky, cibuli a česnek na plátky, kapary propláchneme vodou. Ve větším kastrolu rozehřejeme lžíci oleje a zprudka opečeme maso. Restujeme, až se maso začne chytat dna a má pěknou barvu. Dáme stranou. Ve stejné pánvi opečeme nejdřív cibuli s česnekem s dvěma lžicemi čerstvého oleje, přidáme postupně celer, opečeme, pak rajčata, rozinky, kapary a olivy. Dusíme deset minut, osolíme, přidáme lilky, maso a piniové oříšky. Necháme povařit ještě 5 minut.

Mezitím si smícháme ocet s cukrem, snížíme teplotu, vlijeme směs do kastrolu, zamícháme a necháme prohřát. Ochutnáme, osolíme, je-li třeba, opepříme a přidáme pár lístků bazalky, pokrájených nadrobno. Necháme nejméně hodinu rozležet a podáváme teplé nebo vlažné s rýží nebo bagetou a červeným vínem.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.