Skořicovník

skořicovníkDnes je tu zase recept ne přímo na objednávku, ale k svátku :-).  Je to pokus o rekonstrukci  hradecké buchty, zvané skořicovník, navždy zmizelé z nabídky místní pekárny. Nikdy jsem ji neviděla ani nejedla, ale podle procítěného popisu bývalého konzumenta, stiženého několikaměsíčním absťákem, jsem si ji živě představila a tady je výsledek. Snad se aspoň trochu podobá, Tomáši!

300 g hladké mouky
150 g cukru
3 vejce
100 ml mléka
50 g rozpuštěného másla
1 polévková lžíce oleje
1 banán
50 g meruňkové marmelády
3 polévkové lžíce medu
1 prášek do pečiva
2 polévkové lžíce mleté skořice

můžeme přidat i mleté ořechy nebo nastrouhané jablko

Troubu rozehřejeme na 180°C.skořicovník

A i dál je to velmi jednoduché – všechny sypké přísady smícháme, všechny tekuté přísady smícháme, potom tekuté vmícháme do sypkých, pečlivě promícháme a těsto nalijeme do chlebíčkové formy, vymazané máslem a vyložené papírem na pečení (papír do vymazané formy nejdřív vložíme, potom ho vyndáme, obrátíme naruby a formu znovu vyložíme). Pečeme cca 25 minut. Provedeme zkoušku špejlí – když ji zapíchneme do těsta a poté vytáhneme suchou, je upečeno, když ji vytáhneme olepenou, prodloužíme čas pečení o pár minut.

Necháme trochu vychladnout a ještě vlažné zabalíme do potravinové fólie. Nejlepší je pár dní po upečení.

skořicovníkDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Tom Hráďa napsal:

    Mockrát díky, Petro, za velmi milé a chutné překvapení v podobě tohoto skořicovníku.
    Původně jsem dokonce chtěl , i když nerad, nechat ochutnat i svou rodinu, ale nakonec k tomu nedošlo neb zrovna v době konzumace nebyla doma :-).Jen tak dál a ať se Ti daří.

  • Petra napsal:

    Tomáši, tak tys jim nedal ani kousnout, jo :-)? Ale jsem ráda, že ti chutnal. Myslím, že to ale ještě není ono, tohle je spíš perník, ještě to spolu vypilujeme! Příště bych přidala nsatrouhaný jablko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.