Čokoládové bábovičky s karamelem

Cokoladovy savarin IIBábovičky neboli mini savariny jsem pekla v silikonové formě na osm minidezertů.

Recept  jsem našla na tomhle úžasně inspirativním webu .

Na těsto:
50 g hořké čokolády
50 g mléčné čokolády
60 g másla
2 vejce
50 g cukru
50 g hladké mouky

Cokoladovy savarin
Na karamelovou omáčku (bude jí víc, ale nebojte se, že ji vyhodíte):
100 g cukru
30 g studeného slaného másla nebo obyčejného másla a špetka soli
1 dcl smetany na šlehání

Nejdřív si připravíme karamelovou omáčku: v kastrůlku rozmícháme cukr s pár lžicemi vody a bez dalšího míchání upražíme světlehnědý karamel. Odstavíme, zastavíme proces pálení lžící studené vody – pozor, prská to! – a hned přidáme za pilného míchání  studené máslo, pokrájené na kousky, když se rozpustí, smetanu a vrátíme na mírný oheň chvilku povařit. Přelijeme do misky a necháme zchladnout, omáčka trochu zhoustne.

Troubu si rozehřejeme na 180°C.

Čokoládu rozpustíme s máslem buď v mikrovlnce, nebo ve vodní lázni. Rozmícháme na hladkou hmotu. V jiné misce ušleháme vejce s cukrem do pěny, opatrně přidáme mouku a nakonec po několika částech čokoládovou směs. Těsto rozdělíme do formiček na bábovičky,  já jsem použila formu na osm savarinů, což je bábovička s důlkem uprostřed, kam se krásně vešla karamelová  omáčka.

Pečeme nejdéle 15 minut, stačí i méně, pokud vám trouba hodně hřeje (nastavíme si ji sice na 180°C, ale každá trouba má  o této teplotě jinou představu).

Necháme vychladnout, vyklopíme a doprostřed každého důlku dáme lžičku karamelové omáčky a pro větší efekt ozdobíme rozpuštěnou čokoládou. Podáváme se zmrzlinou nebo s ovocem a šlehačkou, nebo s tím, na co máte chuť.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.