4 osoby
3 rajčata
2 větší čerstvé žampiony
2 mladé cuketky
2 červené papriky
3 mladé karotky
pár zelených fazolových lusků
250 g mozzarella
citrón
Zálivka:
1 malá mladá červená cibule
pažitka, petrželka, snítka estragonu, kerblík (prostě zelené bylinky)
olivový olej
balsamikový ocet
sůl, pepř
Zeleninu omyjeme. Rajčata a žampiony nakrájíme na tenká kolečka, žampiony pokapeme citrónovou šťávou. Cuketu a karotku nakrájíme na kolečka cca 0,5 cm silná, papriku rozčtvríme a zbavíme semínek. Lusky očistíme. Mozzarellu nakrájíme na kolečka, část pažitky pokrájíme nadrobno.
V kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu, do které můžeme přidat bylinky dle vlastního uvážení a postupně krátce povaříme každou zeleninu: cukety asi 2 minuty, lusky asi 3 minuty, papriky a karotku asi 5 minut. Propláchneme studenou vodou a dáme na papírovou utěrku oschnout.
Pokud máme kulaté nerezové formičky cca 10 cm vysoké, skládáme do nich, pokud ne, skládáme do vhodné misky vrsty rajčat, žampionů, mozzarelly a ostatní zeleniny, některou vrstvu opatrně posolíme, jinou opepříme, další posypeme pažitkou. Vysuneme nebo vyklopíme na talířky a necháme vychladit.
Připravíme si zálivku rozšleháním 1 dílu octa, soli, pepře a 4 dílů olivového oleje. Do hotové zálivky vmícháme nasekanou červenou cibulku a zbytek bylinek. Dílka na talířcích podlijeme zálivku a podáváme s bagetou.
3 komentáře
Jenom vrstvime a pokapeme? Zeleninu syrovou? Nějak vypadl postup…sice teď není ideální doba, ale je to moc hezké a lákavé…
Ahoj Ejo, už je to opraveno! Děkuji za upozornění a omlouvám se za dlouhou prodlevu s odpovědí. Petra.
Dík. Už se těším až to udělám.