Konečně vysvitlo sluníčko a teplota už není vražedně nízká. Hned se vaří a fotí lépe, takže snad se četnost mých příspěvků zvýší. Navíc jsem v poslední době dost vařila sama podle sebe, tudíž nebylo moc co přidávat. Ale dnešní recept jsem si moc užila – byl v posledním čísle Cuisine et Vins de France, ale místo kachních prsou v něm byla uvedena prsa kuřecí. To se mi nějak nezdálo, takže jsem si ho trochu upravila. Co zůstalo, bylo krásné velké mango. Jestli někdy uvidíte tahle krásná velká manga za skoro stovku, vůbec neváhejte (tedy pokud máte mango rádi) a kupte si je navzdory ceně. Na rozdíl od těch levných k nám přicestují letecky a mohou být sklízena skoro zralá. Na chuti je to opravdu znát a nestane se vám, že při čekání, až mango dozraje, tu chvilku propásnete a celý plod pak vyhazujete s lítostí, že to zase nevyšlo. Není to úplně ekologické, ale svým vzorným počínáním v jiných oblastech života si to odsloužíme. Tak tady je recept:
Špíz z kachních prsou s mangem
Pro 2 strávníky
Jedna celá kachní prsa bez kůže
1 velké zralé mango
1 citrón
velká hrst čerstvých lístků koriandru
100 ml kuřecího bujónu
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce světlé sojové omáčky
2 polévkové lžíce tekutého medu
2 špetky koření 4 epices (bílý pepř, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek – ve stejném poměru)
1/2 kávové lžičky červeného pepře
sůl
Kachní prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kostky. Dáme do misky, zakápneme citrónovou šťávou, osolíme a necháme odležet.
Mezitím si v misce smícháme olej, sójovou omáčku, med, většinu koriandru a koření. Mango oloupeme a dužinu nakrájíme na kostky stejně velké, jako jsou kostky masa. Zakápneme citrónem, aby nezhnědlo.
Maso napícháme na špejle střídavě s mangem. V pánvi rozehřejeme olej a opékáme špízy asi 8 minut, obracíme je regulérně, aby se opekly ze všech stran. Vyjmeme na talíř, přikryjeme alobalem. Pánev, pokud je připečená moc, vytřeme ubrouskem. Pokud ne, rovnou do ní vlijeme medovou omáčku, přidáme bujón a necháme zredukovat nejméně na polovinu. Pak do omáčky vložíme zpět špízy a na prudkém ohni necháme omáčku zhoustnout. Často obracíme, aby se špízy omáčkou pěkně obalily.
Podáváme horké s bílou rýží, posypané zbytkem koriandru a červeným pepřem. Skvěle tohle jídlo doplní bílé víno, nejlépe z Burgundska.
Dobrou chuť!