Srnčí ragú

Srnčí ragúMoc často zvěřinu nevařím, ale čas od času mě to popadne. Když jsem uviděla to krásné srnčí plecko, nemohla jsem odolat. Můj recept na srnčí ragú je improvizovaný, ale myslím, že v dost tradičním duchu. Příště bych vodnici nahradila čtvrtkami hrušek, pocitrónovanými a opečenými na másle.  Nešetřete na víně, chuť omáčky na tom podstatně závisí. Já jsem použila Dornfelder z vinařství Knápek a Machů.

Srnčí ragú

750 g srnčího plecka

Na marinádu:
500 ml červeného vína
5 kuliček jalovce
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
kousek pórku
2 karotky
1 řapík celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce vinného octa

Srnčí ragúNa omáčku:
50 g sádla
2 karotky
kousek pórku
1 řapík celeru
2 šalotky
kousek citrónové kůry
50 g slaniny
1 velké zralé rajče (nebo pár malých koktejlových)
2 stroužky česneku
sůl, pepř
2 lžíce brusinkového kompotu
popřípadě trochu vývaru nebo vody

2 střední vodnice

Den předem nakrájíme odblaněné maso na větší kostky. Mrkev, pórek, cibuli a česnek nakrájíme na kousky, dáme do porcelánové mísy, přidáme maso, koření, zalijeme vínem a octem. promícháme a necháme 24 hodin v chladnu rozležet. Občas zamícháme.

Troubu zahřejeme na 170°C.

Maso vyjmeme z marinády a osušíme. Marinádu zcedíme a zeleninu a koření zahodíme. V litinovém kastrolu rozehřejeme sádlo, rozškvaříme na něm slaninu a dáme ji stranou. Ve vypečeném tuku zprudka opečeme postupně všechno maso. Vyjmeme ho opět na talíř a do kastrolu přidáme všechnu zeleninu, pokrájenou na drobné kousky. Opečeme skoro dozlatova, vrátíme zpět slaninu a maso, přihodíme pokrájená rajčata, zalijeme marinádou, trochou vývaru a dusíme v troubě pod poklicí cca 2,5 hodiny. Půl hodiny před koncem vaření přidáme oloupané vodnice, pokrájené na čtvrtky.

Poté postavíme kastrol na oheň, vylovíme maso a vodnici. Pokud si vzpomeneme, vylovíme i citrónovou kůru. Omáčku zredukujeme nebo naopak naředíme  a propasírujeme. Do hotové omáčky vmícháme brusinkový kompot, dochutíme, vrátíme maso a vodnici a podáváme horké s opečenými bramborovýcmi šiškami.  Srnčí ragú

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.