Chtěla jsem původně napsat limonáda, ale limonáda má asi bublinky. Tohle je spíš šťáva, ale ne sirup. Uvařit bychom ji mohli asi i z jakéhokoli jiného ovoce, mám v plánu borůvky. Tady je recept:
Šťáva z rebarbory a jahod
500 g rebarbory
100 g jahod
šťáva z jednoho citrónu
1,6 l vody
110 g cukru
Rebarboru omyjeme, nakrájíme na kousky a prosladíme lžící cukru. Necháme chvilku stát, můžeme na ni zapomenout i do druhého dne, pokud je v lednici. Jahody očistíme a nakrájíme na kousky.
Vodu s cukrem svaříme. Přidáme rebarboru a jahody a necháme 5 minut lehce vařit. Připravíme si větší nádobu a jemné sítko. Svařenou směs přelijeme přes sítko a necháme okapat, aniž bychom ovoce nějak mačkali. Přidáme do šťávy citrónovou šťávu, přelijeme do lahví a necháme vychladit.
Pijeme bez omezení!