Švestková marmeláda s červeným vínem

Dnešní recept je z jiného soudku, ale zase na přání :-). Nazvala jsem to marmeládou, při plném vědomí, že marmeláda smí být jen z citrusů. Moje marmeláda je ze švestek! Vznikla tak, že jsem otevřela lahev červeného a tak nějak jsme doma zjistili, že víno je příliš…  jak to říct… zvláštní a ku pití se moc nehodí. Vylít ho ale byla taky škoda, protože to nebylo víno laciné. Tak šup s ním do švestek, tam odvedlo velmi dobrou práci. Místo koření můžete použít klidně i vanilku, ale takhle se mi zdála marmeláda dokonalá. Na opečeném toastu, máznutém slaným máslem, je to skutečná delikatesa :-).

Švestková marmeláda s červeným vínem

Švestková marmeláda s červeným vínem1,2 kg švestek
asi 1 kg cukru krupice
200 ml červeného vína, nejlépe Pinot Noir
šťáva z jednoho citrónu
2 hvězdičky badyánu
kousek celé skořice

Švestky umyjeme a odpeckujeme. Zvážíme je a navážíme si zhruba stejné množství cukru. Nedoporučuji množství cukru snižovat, marmeláda pak nebude mít správnou konzistenci ani barvu.  Je trochu sladší, ale zase ji nejíme po kilech, že.

Ve velké míse smícháme švestky s cukrem, přidáme citrónovou šťávu a koření vcelku a necháme macerovat 1 hodinu.

Přesuneme potom směs do velkého litinového kastrolu (nebo prostě do nádoby, ve které jsme zvyklí dělat marmeládu) a přivedeme k varu. Vaříme asi minutu, odstavíme, vrátíme směs do mísy a necháme přes noc v chladnu.

Druhý den znovu přemístíme do kastrolu, přivedeme k varu, vaříme 5 minut za občasného zamíchání. Přilijeme víno, promícháme a vaříme ještě dalších 5 minut. Vylovíme z marmelády koření, nalijeme ji do vysterilizovaných skleniček, zavíčkujeme a otočíme vzhůru nohama. Po chvilce skleničky obrátíme zase do normální polohy a necháme vychladnout. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Eja napsal:

    Po prvním vaření je už mísa v chladu. Věřím Ti :-) že krátká doba vaření stačí. A jsem hrozně zvědavá na výsledek. Špetka soli ne?

  • Petra napsal:

    Děkuju za důvěru. Hlavně neubírat cukru, tem právě dělá tu správnou hustotu. Sůl bych nedávala, mělo by to být prostě sladké :-). A když se ti to nebude zdát, vař klidně chvilku déle, ale ne moc, aby švestky zůstaly víceméně vcelku. Při druhém vaření to chce míchat a rozhodně vařit odkryté. Dej vědět, jak to dopadlo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.