Možná si v mezidobí mezi smaženým kaprem a uzeným kolenem docela rádi odpočinete od masa. Já ano. Od uzeného kolena si tedy odpočinout nepotřebuji, protože jsem ho vlastně nikdy nejedla :-). Dám pokaždé přednost něčemu, jako jsou tyhle výtečné špenátové šišky s lehce pikantní rajčatovou omáčkou. Na první pohled složitá věc, ale při správné synchronizaci činností máte jídlo za třičtvrtě hodiny na stole. Tady je recept:
Tagliatelle se špenátovými šiškami
Pro 4 – 6 strávníků
450 g těstovin tagliatelle
strouhaný parmezán
Na šišky:
450 g zmrazeného špenátu
1 malá cibule, nakrájená nadrobno
2 rozmačkané stroužky česneku
8 strouhnutí muškátového oříšku
400 g měkkého tvarohu nebo lučiny (nebo směs)
115 g strouhanky
75 g hladké mouky
50 g strouhaného sýra
3 vejce
Na omáčku:
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
1 červená paprika (lépe kapie), nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, rozmačkané
150 ml zeleninového vývaru
400 g rajčat z plechovky
velká lžíce rajského protlaku
oregano
1 sušená chilli paprička (nemusí být)
špetka cukru
sůl, pepř
olivový olej
V hrnci na trošce oleje zpěníme cibulku, přidáme mražený špenát a pár lžic vody a necháme špenát povolit. Přidáme česnek, muškátový oříšek, osolíme, opepříme a necháme odpařit skoro všechnu vodu. Slijeme do cedníku, vymačkáme vodu a špenát necháme vychladnout. Pokrájíme ho nadrobno a v míse smícháme s ostatními přísadami na šišky. Navlhčenýma rukama nebo dvěma polévkovými lžicemi děláme větší šišky, které necháme na prkénku v lednici 30 minut odpočinout.
Na omáčku si orestujeme na trošce oleje cibuli, česnek, celer, chilli a papriku. Po pár minutách zalijeme vývarem a vaříme asi 5 minut. Přidáme protlak, rajčata, oregano, špetku cukru, osolíme, opepříme a dusíme asi půl hodiny, až je omáčka pěkně hustá.
Mezitím si připravíme dva hrnce s osolenou vodou, ve kterých budeme vařit těstoviny a šišky. Šišky vkládáme do vařící vody a vaříme 5 minut. Vyjmeme na sítko a po okapání uchováváme v míse v teple (třeba na hrnci, ve kterém jsme šišky vařili, na obrácené poklici). Těstoviny uvaříme, jak jsme zvyklí.
Podáváme těstoviny obložené šiškami, přelité omáčkou a posypané parmezánem. Zakápneme olivovým olejem. Sklenička červeného jídlo skvěle doplní.
Dobrou chuť!