Tarte Tatin jinak

Obrácený jablkový koláč, tarte Tatin,  jak ji dělá Philippe Conticini, kouzelník z La pâtisserie des rêves v Paříži. Jablka se pečou zalitá speciálním sirupem, těsto se používá listové a peče se buď přímo na jablkách, nebo pro větší efekt zvlášť. Koláč je doplněn o skvělou drobenku s lískovými oříšky. Je to neobyčejně dobré a ani ne moc pracné (navzdory šíleně dlouhému postupu, který následuje).

tarte tatin Pro kulatou formu o průměru 22 cm nebo pro formu na biskupský chlebíček.

Troubu předehřejeme na 160°C.

 

Drobenka:
50 g másla
50 g hnědého cukru
50 g polohrubé mouky
65 g mletých lískových oříšků (nebo vlašských ořechů)

Všechno promneme v prstech na drobenku, nasypeme na plech na pečicí papír a pečeme cca 20 minut. Necháme vychladnout.

tarte tatin Sirup:
20 g vody
25 g cukru
20 g másla
1 polévková lžíce citrónové šťávy
špetka soli kapka vanilkové esence (můžete pochopitelně použít i zrníčka vanilky)

Vodu s cukrem svaříme. Když přejde varem, odstavíme, vmícháme ostatní suroviny a rozmícháme na jemnou emulzi.

Karamel:
100 g cukru
pár lžic vody

Cukr v kastrůlku zamícháme s vodou a zahříváme bez míchání, dokud po stranách kastrůlku nezačne hnědnout. Pak začneme pečlivě hlídat, občas zamícháme a když je karamel pěkně zlatohnědý, odstavíme a nalijeme do formy – karamel ztuhne, ae během pečení se zase rozpustí.tarte tatin

Troubu zahřejeme na 170°C.

Samotný Tatin: 6 – 7 velkých jablek Golden Delicious (obsahují více pektinu než jiné druhy a drží tak pěkně pohromadě při pečení)

Jablka oloupeme a necháme vcelku. Na mandolíně okrájíme kolem jádřince na tenoučké plátky, maximálně 2 mm. Naskládáme je do formy na karamel, budou téměř po okraj, zalijeme sirupem, párkrát propíchneme vidličkou a dáme péct na 50 minut.

Po 50 minutách vyndáme z trouby a necháme vychadnout. Když jsou jablka chladná, překryjeme je listovým těstem, přitiskneme dobře okraje, propícháme vidličkou a pečeme dalších 25 minut při 180°C. Poté necháme znovu vychladnout, obalíme potravinářskou fólií a podáváme druhý den se šlehačkou a oříškovou drobenkou. Koláč snadno vyklopíme, když studenou formu zahřejeme chvilku na plotýnce sporáku.

tarte tatin Kdo chce mít moučník první třídy, upeče si listové těsto zvlášť mezi dvěma plechy, aby nenaskočilo a upečená jablka (upečená také nadvakrát!) vyklopí na připravený plát.

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.