Pořád ještě nás chřest obklopuje ze všech stran. Jestli už se vám přejedla holandská omáčka, můžete zkusit tenhle studený tatarák (šťouraly prosím o shovívavost, samosebou vím, že to žádný tatarák není). Je to moc dobré a osvěžující, jen pokud ho budete připravovat předem, smíchejte zeleninovou směs se zálivkou na poslední chvíli. Tady je recept:
Tatarák z chřestu a avokáda
12 výhonků zeleného chřestu
2 avokáda
2 zralá rajčata
1 šalotka
1/2 citrónu
1 kávová lžička kaparů
pár snítků kerblíku
1 snítka estragonu
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce vinného octa nebo octa z sherry
sůl, pepř
Tabasco
Z chřestu olámeme spodní tuhé části a oloupeme ho, pokud jsou stonky tlustší. Vložíme do osolené vařící vody a vaříme 8 – 10 minut podle velikosti. Zchladíme v ledové vodě a zcedíme. Odkrojíme špičky a zbytek pokrájíme na drobné kostičky.
Rajčata zbavíme semínek, avokáda oloupeme, pecky vyhodíme. Rajčata i avokáda nakrájíme také na drobné kostičky. Zakápneme citrónovou šťávou. Šalotku, kapary a bylinky nakrájíme nadrobno. V misce všechno smícháme. V jiné misce si připravíme zálivku prošleháním oleje, octa, soli, pepře a pár kapek Tabasca.
Tatarák smícháme se zálivkou těsně před podáváním, vytvoříme na talířích úhledné hromádky a podáváme ozdobené hlavičkami chřestu, hoblinkami parmezánu a rajčaty, s křupavým toastem.
Dobrou chuť!