Tenhle nejlepší jablečný koláč, jaký si člověk dovede představit, jsem se naučila v kavárně Café de la Paix v Beaulieu-sur-Mer. Díky maman v kuchyni!!! Poměry neudávám, není tu co vážit.
listové těsto
jablka podle potřeby, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na tenké plátky
rozpuštěné máslo
trocha cukru
pár rozdrcených ořechů nebo mandlí
karamelová omáčka ze slaného másla
Na omáčku:
100 g cukru
30 g másla (slané, nebo nesolené a pěkná špetka soli)
1 dcl smetany
Z cukru a vody uděláme karamel: cukr dáme do kastrůlku s pár lžicemi vody, nejlepší je, když kastrůlek má světlé dno, abychom dobře viděli, jak se karamel zabarvuje. Nehodí se teflonové nádobí, roztavený cukr má teplotu kolem 170°C. Necháme cukr bez míchání zahřívat. Opravdu vůbec nemícháme, jen pečlivě dohlížíme, neodskočíme si ani nalít skleničku vína, ani utrhnout plevel před oknem a už vůbec se nejdeme podívat na maily!
Když karamel začne hnědnout, zastavíme var lžící vody (pozor, prská!!!), mimo oheň vmícháme studené slané máslo, pokrájené na kousky, rozmícháme, přidáme smetanu a necháme znovu trochu prohřát. Nikdy nedáváme nejdřív smetanu, karamel by se nám srazil do jednoho velkého cukrového cucku a museli bychom dlouze vařit, abychom ho rozpustili. Takže nejdřív máslo… Přelijeme do omáčníku a dáme do chladna trochu ztuhnout.
Na koláč:
Z listového těsta vykrájíme větší kolečka, asi o průměru 10-15 cm, potřeme máslem, poklademe plátky jablek, jeden přes druhý, do růžice, posypeme ořechy nebo mandlemi, opět pokapeme máslem, trochu posypeme cukrem a pečeme při 180°C asi 20 minut, až jsou jablka na okrajích lehce hnědá.
Necháme krátce vychladnout a před podáváním polijeme karamelovou omáčkou. Nešetříme.
Dobrou chuť!