Tradiční čokoládová buchta

Tradiční čokoládová buchtaTenhle recept je letitý. Stokrát upečený. A přes všechny moje cukrářské pokusy se k němu pořád vracíme. Na přípravu naprosto jednoduchá, ale v chuti jedinečná křehounká čokoládová buchta s kávovou příchutí a kakovou polevou.  S hrnkem studeného mléka… Neubírejte ale množství másla ani cukru, nebylo by to ono.

300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
1 polévková lžíce kakaa
1 polévková lžíce mleté kávy
1 polévková lžíce rumu
špetka soli
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
250 ml mléka
2 vejce
3 polévkové lžíce oleje

Na polevu:
120 g rozpuštěného másla
200 g moučkového cukru
1 polévková lžíce kakaa
1 polévková lžíce rumu
případně lžíce mléka

Troubu rozehřejeme na 180°C. Vymažeme si hluboký pekáč (takový ten klasický, s uchy, na buchty nebo kuře) máslem a vysypeme ho hrubou moukou.

Ve velké míse prostě a jednoduše smícháme všechny suroviny na hladké tekuté těsto. Nalijeme ho do pekáče a dáme péct na 15 až 20 minut. Zkusíme špejlí, jestli je buchta upečená. Když je špejle suchá, je hotovo, jestli je olepená těstem, pečeme ještě pár minut.

Poté, co moučník vytáhneme z trouby, připravíme polevu. V kastrůlku na malém plameni rozehřejeme máslo, vmícháme cukr, kakao a rum a svaříme. Kdyby se tuk oddělil od polevy, přilijeme lžíci mléka a lžičku cukru a znovu promícháme. Horkou polevu nalijeme na buchtu a necháme v chladnu ztuhnout.

Tradiční čokoládová buchtaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

70 komentářů

  • Eja napsal:

    Telepatie. Před chvílí jsem vložila na Labu zcela brutálně čokoládový dort. Doporučuji vyzkoušet.

  • Petra napsal:

    Hned se jdu podívat! Tahle buchta je ale docela lehoučká (a variabilní, dá se udělat i jako mramorovaná, nebo citrónová, nebo zkusit tvou oblíbenou pomerančovou příchuť).

  • Andy napsal:

    Dneska jsme pekli taky a dopadlo to hrozně, chutnala blbě a zbarvena byla taky blbě prostě byla blbá a ta poleva to už vůbec nemluvím!!!!!!!

  • Petra napsal:

    Děkuji za komentář, Andy. Zkuste to znovu :-).

  • Anonym napsal:

    Andy, nebylo to kvalitou kakaa? Pokud nebyla dobrá chuť ani barva…
    ( tohle není web, kde by se vyskytovala nekonstruktivní kritika, to bys tu byl/a špatně …)

  • Petra napsal:

    No já myslím, že kvalitou kakaa to nebylo. Tuhle buchtu děláme doma už nejméně třicet let, tudíž od dob, kdy se holandské kakao vyvyžovalo zlatem a rozhodně se nepřidávalo do obyčejné buchty. Podle mě každá trouba peče jinak, nebo jak se to říká :-).

  • Nikola napsal:

    Vyborna!!!!nema chybu. :-) :-) :-)

  • Petra napsal:

    Diky, to jsem ráda!

  • Lenka napsal:

    Luxusní dělala jsem a super přidala jsem i lžíci medu a po druhé lžíci marmelady a dobrý je s obojim.

  • Petra napsal:

    Díky, Lenko! Tahle buchta se neomrzí.

  • Adela napsal:

    Buchta je super!! Rychla a vyborna!! Pouze tedy polevu jsem udelala z prave roztavene cokolady. Vse za 35 minutek hotovo!:) zitra vezu do Istanbulu na ochutnavku pro rodinu meho Tureckeho pritele, tak recept rozsirim dale.

  • Petra napsal:

    Děkuji za chválu a za důvěru. Doufám, že bude v Turecku chutnat! A zkuste příště i tu polevu, pro tuhle buchtu mi připadá lepší, než opravdová čokoládová :-).

  • Anonym napsal:

    Normalne komentare nepisi, ale buchta se mi povedla a to se mi casto nestava , takze dekuji .

  • Petra napsal:

    Tak to mám velkou radost! Jen tak dál :-).

  • Monia napsal:

    Mám to v troubě. Nastavila jsem to na 180 ale pořád je to mokré. Už je to tam 35 minut. Tak snad to vyjde dobře!

  • Petra napsal:

    To je divné. Tahle buchta se obvykle chová ukázkově. Neměla jsi ji v nějaké hlubší formě? Dej vědět, jak to dopadlo, kdyžtak odhalíme nedostatky!

  • Monia napsal:

    Neměla jsem to v hluboké formě. Dlouho byla mokrá a když se na špejli nic nelepilo tak pak byla celkem suchá. Měla jsem ji vytáhnout dřív? I když špejle byla polepená těstem?

  • Petra napsal:

    Nene, nevytahovat dřív, než je špejle suchá. Jsem ráda, že se nakonec buchta povedla. Dala jsi ji do vyhřáté trouby? Někteří výrobci trub totiž doporučují dávat jídlo do právě zapnuté trouby, údajně kvůli úspoře energie na zahřívání. Téhle buchtě by to určitě nesvědčilo :-).

  • Monia napsal:

    Nemůžu říct že buchta se povedla. Byla opravdu moc suchá. Zkusím ještě jednou a budu dobře hlídat pak vytáhnu hned když se mně špejle bude zdát celkem čistá.

  • Byl moc výborný strašně se nám povedlo rouhodně doporučuji.?

  • Petra napsal:

    Moc děkuji a jsem ráda, že se vám buchta povedla!

  • Nkiy napsal:

    Super asi tu není nikdo komu je 12 let ale mně je, buchtu jsem vařila úplně sama a přišlo mi to jako velmi lehký recept buchta se mi povedla a je moc dobrá díky za recept ?

  • Petra napsal:

    Skvělé, ráda slyším, že nastupuje nová generace!

  • Anonym napsal:

    Výborná dnes jsem jí dělala poprvé a moc se povedla?? díky moc za recept?

  • No name napsal:

    Může se tam dát čokoláda místo kakaa?

  • Petra napsal:

    Ne, čokoládu místo kakaa do těsta bych nedávala. Kakao udrží těsto nadýchané a lehké, s čokoládou by to byla jiná, hutnější buchta. Ani bych si nevěděla rady s množstvím. Čokoládou se dá buchta polít, ale také už to nebude ono.

  • MAFFI napsal:

    Jsem tu asi nejmladší je mi 10.
    Pekla jsem ji uplně sama.

  • Petra napsal:

    Super! Jen tak dál!

  • Petra napsal:

    Dělali jsme s 3letou dcerou.moc mi pomohla,vylízala všechny misky:-))
    Buchta byla moc dobrá.Jen jsme dělali bez rumu.Určitě uděláme znovu.

  • Petra napsal:

    Tak to mám radost, milá jmenovkyně. Taková pomoc se vždycky hodí :-). Příště klidně udělejte s rumem, po pečení alkoholu moc nezbyde, jen vůně. Ale i bez to samosebou jde. Děkuji za komentář! Petra.

  • Patrik napsal:

    Taky jsem zkusil těhotná přítelkyně mě vypelešila z postele ať upeču buchtu a povedla se i mě moc chutná

  • Petra napsal:

    Děkuju, to mám radost. Doufám, že jednou bude chutnat i potomkovi :-).

  • Bára napsal:

    Za mě výborné, můžu jenom doporučit. Poleva je opravdu lepší než z čokolády ??‍??

  • Petra napsal:

    Díky, díky!

  • Anonym napsal:

    Buchta dle receptu mimo domov „v nouzi“, aniz bych mela k dispozici kuchynskou vahu (mouku a cukr lze urcit mj. prepoctem z tabulek objem/vaha), upecena je opravdu rychle – kolem 20 minut. Jen polevu jsem volila rum a mouckovy cukr s tenkym podkladem z dzemu. Priprava velmi snadna a problem pri dodrzeni uvedeneho predpisu by nemel nastat opravdu vubec zadny, zarucene vyrobite do 45 minut dobrou buchtu i s polevou,at uz cokoladovou ci jinou.

  • Petra napsal:

    Díky, je to opravdu vděčný recept.

  • Adriana napsal:

    Petro,buchta je výborná.Peču hodně,ale tohle je super,i poleva☺

  • Petra napsal:

    Díky za vyzkoušení i komentář. Buchta je, při vší skromnosti, opravdu skvělá :-).

  • Pavla napsal:

    Buchta se dle receptu povedla. Na mě je ale moc sladká, a to mám sladké ráda.

  • Petra napsal:

    Díky za vyzkoušení. No, není to úplně dietní buchta, už letmým pohledem do receptu zjistíme, že je tam čtyřicet deka cukru, že :-). Ale neživíme se jen buchtou. Rozhodně nedoporučuji gramáž surovin nijak upravovat, to je lepší si prostě vybrat jiný recept.

  • Eva napsal:

    Dobrý den, o víkendu jsem vyzkoušela….do těsta jsem nalámala ještě celou čokoládu na vaření…a je to TOP!!!!!!!!!!!!!

  • Petra napsal:

    Moc děkuji za komentář, Evo a jsem ráda, že se buchta povedla!

  • kdy vyklopit? napsal:

    Dobrý den,
    V receptu mi chybí informace, kdy mám buchtu vyklopit z pekáče. S pečením začínám. Díky

  • Petra napsal:

    Nene, v receptu to nechybí, tahle buchta se nevyklápí! Po upečení ještě teplá se v pekáči polije polevou a po vychladnutí a ztuhnutí se krájí přímo z pekáče. Jinak to nejde. Hodně štěstí, tenhle recept je pro začátečníky jak dělaný.

  • Jakou vybrat formu? napsal:

    Mám kulatou formu o průměru 24 cm a hluboký plech cca 30 x 40 cm. Jedno asi moc malé a druhé moc velké….. Které byste mi doporučila vybrat?

  • Petra napsal:

    Zdravím! Vybrala bych určitě ten větší plech. Buchta bude nižší, ale v kulaté formě by to nebylo ono. Já ji peču v klasickém pekáči na buchty, například v takovém
    https://www.bonami.cz/p/smaltovany-pekac-orion-roba-37-5-x-24-5-cm?gclid=EAIaIQobChMI-aHBqZ3M5wIVQuDtCh05Fg6FEAQYAiABEgK2_PD_BwE
    Ať se podaří. Petra.

  • Klárka napsal:

    Dělala jsem už několikrát a vždycky se povedla! A ta poleva! Mňam!!!

  • Petra napsal:

    Díky, díky, to jsem ráda, že chutná :-).

  • Anonym napsal:

    Dneska jsme ji delali

  • Petra napsal:

    Tak snad dopadla dobře!

  • Moc.sladka napsal:

    Az prilis cukru a jinak vyborna buchta je preslazena.
    Dat slabou pulku.

  • Petra napsal:

    Rozhodně nedávat půlku cukru. Radši si upečte něco jiného.

  • Jana napsal:

    Buchta se povedla nad ocekavani, je vyborna, kypra, stavnata..
    Protoze mam rada tuhle kombinaci chuti, pridala jsem do testa domaci zavarene visne a je to naprosta lahoda! :-).
    Diky za recept!:-)

  • Anonym napsal:

    Jdu na to.

  • Tradiční čokoládová buchta napsal:

    Dobrý den, mletou kávou myslíte turka nebo rozpustnou?

  • Petr Janeček napsal:

    Obvykle komentáře nepíšu, ale teď udělám výjimku. Buchtu jsem dělal už xkrát, vždycky se povedla. Přidávám do ní nasekané vlašské ořechy nebo mandle. Kdo má rád ‘mokřejší’ buchtu může zkusit bílý jogurt. Kdo by chtěl buchtu vyndat po upečení ven z pekáče, s pečícím papírem to jde. Ale podle mně není třeba … Jinak, výborná buchta, co má vždycky úspěch a navíc mi připomíná buchtu mojí mámy, kterou pekla, když jsem byl malý?. Petr

  • Petra napsal:

    Děkuji za krásný komentář. Buchta je opravdu variabilní a jsem ráda, že toho plně využíváte!

  • Annakris napsal:

    Tak dnes taky pecu. Pridala jsem jahody, ale uz ji tam mam skoro 40 minut a stale je mokra… asi moc vysoky pekac :(

  • Petra napsal:

    To bude těmi jahodami. Tahle buchta prostě funguje podle receptu (s variacemi s kávou, bez kávy, s kakaem, bez kakaa, s oříšky, mandlemi, kokosem), ale ne s ovocem. Není to bublanina. Zkuste to znovu bez jahod a uvidíte, že se povede.

  • Anonym napsal:

    Bezvadný recept! Děkuji! Dala jsem tam v poměru 1:1 polohrubou a hladkou mouku (je pak trochu vláčnější než křehká) a syn muffiny z tohoto těsta naprosto miluje!! (A to mi jen tak něco nejí). Jde použít i jako korpus na dort, vždy s perfektním výsledkem!

  • Petra napsal:

    Děkuji za komentář a jsem ráda, že recept slouží!

  • Zuzana napsal:

    Tak mě se napoprvé moc nepovedla. Je moc světlá a nízká. Pekáčem je myšleno klasický pekáček jako na kuře? Dala jsem ji do hlubšího, ale spíš plechu – takže byl možná moc velký. Jinak je dobrá, líbí se mi že není plná oleje jak to většinou u lité rychlobuchty bývá. Tak snad to příště vychytám.

  • Petra napsal:

    Příště to určitě bude lepší. Je třeba tam dát dobré kakao, opravdu stačí lžíce, lžíci mleté kávy a barva by měla být v pořádku. A pekáček jako na buchty, asi takový:
    https://www.bonami.cz/p/smaltovany-pekac-orion-roba-37-5-x-24-5-cm?gclid=EAIaIQobChMI-aHBqZ3M5wIVQuDtCh05Fg6FEAQYAiABEgK2_PD_BwE

  • Jan napsal:

    Kolik váží jeden kousek a kolik by to mělo být kcal?

  • Petra napsal:

    Dobrý den, děkuji za otázku, ale neumím na ni odpovědět. Kousek bude vážit podle toho, jak velký si ukrojíte a kcal u svých jídel nikdy nepočítám. Nemám dokonce doma ani osobní váhu. Řídím se v životě heslem, že jíst se má střídmě a pestře. Omlouvám se, pokud jsem Vás zklamala. Petra.

  • Josef Hlinka napsal:

    Naprosto úžasná lehká buchta, doporučuji všem milovníkům sladkého.

  • Petra napsal:

    Moc děkuji za milý komentář, s jehož obsahem skromně zcela souhlasím :-). Petra.

  • Veronika napsal:

    Dobrý den.
    Děkuji moc za recept! Teprve začínám s pečením, takže tohle bylo ideální. Velmi nám chutnalo :)

  • Jája napsal:

    Dobrý den, tak buchta je v troubě, už se nemůžu dočkat. Je možné na polevu použít také Heru? Děkuji

  • Petra napsal:

    Heru bych na polevu určitě nepoužila. V polevě je hodně cítit příjemná chuť másla. Do těsta ale klidně…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.