Turecký chléb pide

Turecký chléb pideDnes mě nenapadá vůbec nic, co bych napsala úvodem. Turecký chléb pide, pečivo bezvadně se hodící k omáčkám, předkrmům, salátům, na výrobu sendvičů a tak vůbec. Navíc hezky vypadá. Tradiční recept.

Na 3 velké placky

500 g mouky (350 g polohrubé a 150 g hladké)
350 ml vody
6 lžic olivového oleje
1 sáček sušeného droždí
10 g soli
20 g cukru
2 polévkové lžíce sušeného mléka

1 žloutek, smíchaný s lžící mléka na potření chlebů
sezamová semínka, mák nebo (a to je nejlepší) semínka nigelly neboli černuchy

Suroviny dáme do domácí pekárny v pořadí voda, olej, mouka prosátá se solí, mléko, cukr a nakonec droždí. Necháme si připravit těsto.Turecký chléb pide

Pokud ho děláme ručně, necháme si z trochy vody a cukru vzejít kvásek, do mísy prosijeme mouku se solí a mlékem a pomalu přiléváme vodu s olejem, kvásek a mícháme, až se nám vytvoří lepivá kompaktní koule. Necháme v teple přikryté utěrkou kynout asi hodinu a půl.

Když je těsto vykynuté, vyklopíme ho na pomoučený vál, rozdělíme na tři díly. Z každého dílu uděláme kouli, kterou rozválíme na pokud možno  kulatý tvar o průměru asi dvacetpět centimetrů. Přeložíme na plech, vyložený papírem na pečení a necháme ještě dvacet minut kynout.

Troubu zahřejeme na 190°C.

Placky potřeme žloutkem, rozmíchaným s mlékem, ozdobíme svrchu různými zářezy (mně tedy při pečení vymizely :-), posypeme semínky a pečeme 20 minut.

Turecký chléb pide

 

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.