V teple, jaké nás oblažuje v posledních dnech, potřebujeme lehké, ovocné a vychlazené dezerty. Žádné máslové krémy ani těžká těsta, ale ovoce, zmrzlinu a nebo něco, jako je tahle tvarohovo-jogurtová terinka. Při přípravě jsem použila vaničkový tvaroh a choceňský jogurt a velice se přimlouvám za to, aby nikdo nenahrazoval Philadelphii něčím jiným, protože má specifickou, mírně slanou chuť, jemnou konzistenci a výsledku moc prospěje. Mandlová drobenka a čerstvé ovoce navrch a máme velmi luxusně vypadající a opravdu báječně chutnající dezert. Tady je recept:
Tvarohovo-jogurtová terina s ovocem
Chlebíčková forma 22 cm
Na terinu:
250 g tučného tvarohu
150 g hustého bílého jogurtu
175 g Philadelphie
80 g moučkového cukru
30 g hladké mouky
3 velká vejce
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
1 polévková lžíce vody z pomerančových květů (můžete vynechat, ale ošidíte se)
Na drobenku:
40 g polohrubé mouky
40 g mletých mandlí
40 cukru moučky
40 g másla
Čerstvé ovoce na oblohu
Troubu zahřejeme na 160°C. Vložíme do ní hluboký pekáč a naplníme ho vařící vodou.
Chlebíčkovou formu vymažeme máslem. V míse rozmícháme jogurt, tvaroh a Philadelphii, přidáme cukr,mouku, citrónovou kůru a jedno po druhém vejce. Mezi každým vejcem pečlivě promícháme. Nakonec vmícháme vodu z pomerančových květů. Hmotu vlijeme do vymazané formy, překryjeme alobalem a vložíme do vodní lázně. Pečeme 10 minut při 160°C, potom troubu ztlumíme na 140°C a dopečeme ještě 35 minut. Necháme vychladnout, zabalíme i s formou do fólie a necháme přes noc v lednici.
Připravíme si drobenku – všechny přísady promneme mezi prsty, až vznikne sypká drobenka, rozložíme na plech, vyložený papírem na pečení a pečeme při 180°C asi 10 minut. Necháme vychladnout a rozdrobíme.
Druhý den vyklopíme terinu na servírovací talíř (opatrně chlebíčkovou formu zahřejeme třeba nad plotýnkou sporáku a lehce vyklopíme), ozdobíme ovocem a drobenkou a podáváme.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Krása…Mám dotaz – opravdu jen promíchat? Já bych to asi šoupla do robota se šlehacími metlami, našlehala mléčné výrobky a cukr, postupně přidala vejce a pak zlehka mouku.Ale tady to vhánění vzduchu do hmoty je asi právě nedobře…je to tak?
P.S.S tou Philadelphií naprosto souhlasím, prakticky úplně jsem přestala používat Mascarpone a nahrazuji právě kombinací Philadelphie s něčím – tvaroh, jogurt, zakysaná smetana.
Ano, opravdu jen promíchat, nejlépe gumovou stěrkou, pečlivě. U záležitostí, připravovaných v páře, nechceme ve hmotě bublinky :-).