Konečně jsem si snad dala do pořádku morálku po prázdninách a věci se zase vrátí do starých kolejí. Ne, že bych v létě nevařila, ale večery, obyčejně věnované práci na hrnci, jsem lehkomyslně trávila na zahradě, popíjením vína, pozorováním hvězd, posloucháním žabích koncertů, procházkami se psy, rozhovory s podobně naloženými blízkými. Teď už po večerech bývá chladno, hrnec se tedy zase začne plnit recepty. Dnes začneme jedním zvláštním, nazvala jsem ho hostujícím receptem. Je to návod, jak připravit naprosto dokonalé tymiánové risotto, takové, co ho nechcete přestat jíst. Je to recept mého syna a na dotaz, jak to dělá, že je to tak dobré, odpověděl jedním slovem: „Máslo.“ Docela dost másla. Ale je to jako se vším, když se nebudeme máslem cpát denně po kilech, nemůže nám jednou za čas takové úžasné risotto uškodit. Recept v původním znění následuje:
Tymiánové rizoto
1 cibule
6 lžic másla
250 g rýže arborio (nebo podobné)
100 -200 ml suchého bílého vína
1 l vývaru dle nálady
100 – 150 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
zhruba lžíce čerstvého otrhaného tymiánu
3 ks bobkový list
100 g slaniny na plátky
čerstvý černý pepř
sůl
Rýži propláchnu a nechám okapat. Na třech lžících másla v hluboké velké pánvi „zesklovatím“ cibuli, pak přidám rýži a asi 3 minuty restuju.
Podliju vínem (klidně nadvakrát) a přidám bobkový list a nechám vstřebat. Rýži podlévám vývarem po jedné naběračce dokud se nevstřebá.
To by mělo trvat cca 20 minut. Neustále míchám. Mezitím opeču plátky slaniny a nechám vychladnout. Po 20 minutách by měla být rýže hotová tak akorát, aby byla cítit na skus. V tu chvíli sundám z plamene, vyndám bobkový list, přidám parmezán, zbývající tři lžíce másla a promíchám, až se rozpustí. Tymián přidám až úplně nakonec. Osolím, opepřím, většinou neochutnám. Slaninu rozlámu na kousky a ozdobím s ní naservírované jídlo.
Voilà!))