Pro inspiraci, co dělat s včerejším receptem na lemon curd, je tady recept na vanilkové cupcakes s citrónovým krémem.
na 12 ks
225 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
175 g třtinového cukru
zrníčka z půlky vanilkového lusku, nebo pár kapek vanilkové esence
kůra z 1 citrónu, nastrouhaná
3 vejce
100 g kyšky nebo kefíru
175 g másla
pár hrstí borůvek, mražené nebo čerstvé – nemusí být
Krém:
250 g mascarpone
100 g citrónového krému lemon curd
2 lžíce mléka
2 plátky želatiny
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Želatinu namočíme do studené vody. Mascarpone rozmícháme s citrónovým krémem dohladka. Želatinu vymačkáme a rozpustíme ve dvou lžicích mléka v mikrovlnce (zahříváme asi 30 vteřin) a vmícháme rychle a pečlivě do zbytku krému. Krémem naplníme zdobicí sáček a necháme chladit v lednici.
Všechny sypké přísady a citrónovou kůru smícháme v jedné míse. Rozpustíme máslo – nesmí být horké!, ostatní tekuté přísady včetně vanilky smícháme. Tekutou směs vlijeme do sypké směsi, promícháme, nakonec vmícháme máslo a znovu opatrně promícháme, až je těsto hladké. Úplně nakonec velmi rychle přidáme borůvky a už moc nemícháme.
Naplníme formičky do dvou třetin a pečeme cca 20 – 22 minut.
Vychladlé muffiny ozdobíme krémem jak nás napadne, nakonec posypeme čokoládovými peckami, borůvkami, kandovaným ovocem nebo čím nás napadne a hned podáváme. Pokud muffiny nesníme hned, uchováváme je v lednici.
Dobrou chuť!