Dnešní pokrm je esencí jednoduchosti. Je právě tak jednoduchý, že kdybychom cokoliv z něj odebrali, už by byl jednoduchý až příliš. Samosebou nejlepší je, když ho konzumujeme pěkně horký, ale dobrá zpráva je, že dobré to je i studené. Už nebudu unavovat řečmi, tady je recept:
Vejce s provensálskými rajčaty
4 velká masitá rajčata
4 vejce
olivový olej
2 stroužky česneku
sůl, pepř
špetka cukru
hrst posekané petrželky a bazalky
červená cibulka
Rajčata rozřízneme podélně napůl, zbavíme je semínek, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme pár lžic oleje a rajčata do něj vložíme řeznou stranou dolů. Opékáme na mírném plameni asi deset minut, potom obrátíme. Posypeme nadrobno pokrájeným česnekem, lehounce pocukrujeme a pečeme ještě dalších asi 15 minut. Když jsou rajčata pěkně upečená, rozklepneme mezi ně vejce, bílky posolíme, posypeme všechno bylinkami, cibulkou a pečeme už jen pár minut, než bílky ztuhnou. Podáváme s čerstvým pečivem a vychlazeným růžovým vínem.
Dobrou chuť!
1 komentář
Má oblíbená snídaňosvačina v létě po procházce se psem ve vzácných volných dnech ( ze skleníkových rajčat to nemá smysl)…solím až na talíři Fleur de sel de Camargue…