Pro 6 strávníků uvařeno podle Cuisine et Vins de France s několika úpravami:
2 střední panenky
100 g pikantního choriza, lépe klobása
2 cibule
2 stroužky česneku
velká hrst nasekané petrželky
1 cl suchého vína, může být bílé i červené
1 dcl bujónu
několik lžic pečených cherry rajčat (nemusí být)
250 g malých žampionů (nemusí být)
olivový olej
sůl, pepř
kousek studeného másla
Panenky podélně nařízneme, lehce osolíme a opepříme z obou stran.
Jednu cibuli a jeden stroužek česneku nakrájíme nadroboučko, chorizo na drobné kostičky. Kostičky choriza necháme v pánvi pustit tuk, lehce opékáme, až jsou kousky křupavé – trvá to asi pět minut. V misce smícháme petrželku, cibuli, česnek a chorizo, směsí naplníme panenky a svážeme je provázkem, aniž bychom je moc mačkali k sobě.
Zbylou cibuli a česnek nakrájíme nahrubo, rozpálíme v kastrolu olej, opečeme opatrně panenky, mně se to podařilo jen z jedné strany, při obracení by se náplň vysypala, vyndáme, na jejich místo dáme cibuli a česnek, orestujeme asi tři minuty, zalijeme vínem, necháme odpařit, přidáme rajčata a vývar, vrátíme do kastrolu maso a dusíme pod pokličkou 20 minut.
Mezitím si očistíme žampiony a po dvaceti minutách je přidáme k masu. Dusíme ještě tak 10 minut. Pak maso a žampiony vyjmeme, uchováme v teple a omáčku zredukujeme do správné hustoty, propasírujeme nebo rozmixujeme, vrátíme do ní žampiony a rozšleháme kousek másla. Maso naporcujeme, na nahřátých talířích polijeme omáčkou a podáváme s bramborovo-celerovou kaší.