Dnes konečně zas něco od masa. Recept vznikl úplně náhodně, pečeni jsem rozmrazila omylem a na vaření vlastně vůbec neměla čas, takže jsem potřebovala něco, o co se nebudu muset v průběhu procesu starat. Takže zběžný pohled do špajzu, na zahrádku a šup s tím do trouby. Po hodině a půl už to vonělo až před dům a po třech hodinách jsem z trouby vytáhla klenot :-). Jako příloha se hodí v podstatě cokoliv, od pečených brambor přes hranolky, rýži, těstoviny, bramborové, karlovarské knedlíky až k obyčejnému pečivu. tady je recept:
Vepřová pečeně na hořčici a šalvěji
vepřová pečeně bez kosti asi 1000 g
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 karotky
3 bobkové listy
5 lístků šalvěje
pár snítků tymiánu
5 kuliček jalovce
100 g libové slaniny
50 g sádla
1 polévková lžíce medu
300 ml hovězího vývaru
100 ml suchého bílého vína
sůl, pepř
1 vrchovatá polévková lžíce hrubozrnné hořčice
olej
lžíce hladké mouky
Nejlépe den předem očištěnou pečeni ze všech stran osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí a olejem. Necháme přes noc v chladnu uležet. Pokud to nestihneme, nevadí, necháme pečeni ležet tak dlouho, jak nám čas dovolí.
Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli, mrkev a česnek na plátky. Vývar zahřejeme. V litinovém hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm slaninu, až začne lehce hnědnou. Přihodíme cibuli, mrkev, česnek, bobkové listy a jalovec. Restujeme asi pět minut, pak přidáme lžíci medu a necháme za stálého míchání lehounce zkaramelizovat. Zalijeme vínem a necháme chvilku povařit. Pak přilijeme všechen vývar, vložíme maso a šalvěj. Maso polijeme horkou omáčkou i shora, přiklopíme pokličkou a strčíme do trouby. Pečeme nejméně 2 a půl hodiny, vždy po hodině maso zkontrolujeme, přilijeme vodu, je-li třeba a maso obrátíme.
Když je maso měkké, vyndáme hrnec z trouby a necháme tak půlhodinky stát přikrytý. Pak maso vyjmeme na prkénko, z omáčky vylovíme koření, zaprášíme moukou, povaříme. Přilijeme vodu, jestli je omáčka moc hustá a rozmixujeme dohladka. Maso nakrájíme na plátky a podáváme horké přelité omáčkou, třeba s opečenými toasty nebo čerstvou bagetou. Hodily by se možná i bramborové šišky. A určitě mladé červené víno. Dobrou chuť!