Dnešní recept je ryze sezónní. Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní. Všechny v něm použité ingredience jsou právě na vrcholu rozkvětu. Použila jsem vepřovou pečeni, ale můžete klidně použít i panenku nebo jehněčí ořech. Dobu pečení potom trochu zkrátíte. Je to vynikající a toho octa se vůbec nebojte! Tady je recept:
Vepřová pečeně se sušenými švestkami a dýní
800 g vepřové pečeně
pár plátků uzené pancetty nebo slaniny (nemusí být)
200 g sušených švestek
800 g očištěné dýně
1 velká cibule
2 – 3 stroužky česneku
100 g másla
10 cl octa z sherry (nebo jiného dobrého tmavého vinného octa)
2 lžíce medu
hrst čerstvého tymiánu
sůl, pepř
Pečeni necháme vcelku, podélně ji rozřízneme po celé délce asi na 5 cm do hloubky. Osolíme, opepříme vnitřek, naplníme částí švestek a tymiánem. Uzavřeme, pevně zavážeme provázkem.
Cibuli nakrájíme na proužky, česnek podrtíme nožem nahrubo, dýni nakrájíme na velké kostky. Rozehřejeme máslo, nejlépe v litinovém kastrolu, opečeme pečínku ze všech strane dozlatova. Maso vyjmeme a do kastrolu dáme pokrájenou slaninu, opečeme, přidáme cibuli, rozdrcený česnek, zbytek švestek a dýni. Chvilku opékáme, přilijeme med a ocet (komu se ocet nezdá, může asi použít trochu bílého vína, ale s tím octem je to vážně DOBRÉ). Osolíme, opepříme a pěkně zvolna pečeme nebo dusíme 1 hodinu. Ne víc, protože maso musí zůstat měkké, nevysušené. Občas opatrně zamícháme, tak, abychom neporušili dýňové kostky. Maso nakrájíme na plátky, na talíři obložíme dýní a švestkami, polijeme šťávou a podáváme s pečenými bramborami. Dobrou chuť!
4 komentáře
Uzasne jidlo.
Děkuji! Je to pravda :-).
Nahradila jsem svestky merunkama a taky super.
Díky, to je skvělý nápad, s těmi meruňkami. Určitě to vyzkouším.