Vepřová pečeně v mléce

Klasický recept, zdroj je moje oblíbená kniha „Les classiques de Camille“ od Camille Le Foll. Pokud se připravujete třeba na piknik nebo větší návštěvu, je vepřová pečeně v mléce bezvadný způsob, jak si usnadnit práci.

pro 6 osob

Vepřová pečeně v mlécevepřová pečeně bez kosti cca 1,3 kg
1,5 l mléka
4 stroužky česneku
hrst čerstvého tymiánu
malá větvička rozmarýnu
4 lístky šalvěje
10 zrnek černého pepře
1 kávová lžička hrubé soli

Pečeni očistíme, svážeme provázkem, aby držela tvar válečku (nemusíme, je to čistě jen z estetického důvodu, kdo chce, aby se víc vůně nasáklo do masa, může ho naopak po povrchu naříznout několika zářezy), osolíme jemně po povrchu, vložíme do těžkého kastrolu dostatečné velikosti – to z důvodu, aby mléko při vaření neutíkalo –  přidáme oloupané stroužky česneku, bylinky, pepř a sůl a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu. V této fázi hlídáme, aby mléko nepřekypělo, je to zbytečná námaha, umývat celý sporák a kastrol.Vepřová pečeně v mléce Snížíme teplotu a dusíme pod pokličkou 1 a půl hodiny. Odklopíme pokličku a zontrolujeme, zda se mléko odpařilo. Když ne, otočíme maso a pokračujeme ve vaření, dokud nezískáme hustší nahnědlou omáčku, odpařené mléko by mělo mírně zkaramelizovat. Maso vyjmeme, omáčku propasírujeme, nebo rozmixujeme (v tom případě z ní před tím odstranímekoření a bylinky, česnek ponecháme).

Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou zvlášť, teplé s opečenými brambory a karotkou, nebo studené, nakrájené na úplně tenoučké plátky, se zeleným salátem z rukoly, polníčku a natrhaného hlávkového salátu. Vepřová pečeně v mléce

 

Tahle úprava se skvěle hodí, když si potřebujeme připravit nějaké pohoštění předem, pečeně, zabalená v alobalu, ponechána v lednici, je druhý den ještě lepší.

Vepřová pečeně v mléceDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Eja napsal:

    Je to moc dobré, česneku může být klidně i víc, v mléce chuť zjemní. Doporučuji maso po vyjmutí z omáčky utáhnout do dvojitého alobalu a nechat tak 10 minut, než začneme krájet. Dík za připomenutí, už jsem dlouho nedělala.

  • Petra napsal:

    Dekuji za komentář a za radu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.