Dnešní recept je jarní. Barevně, i použitím surovin. Na pečeně nám poslouží buď libová vepřová, bez kosti, nebo telecí kýta, nejlépe ořech. Neprodlužujte dobu pečení, která je na české poměry dost krátká, ale prodloužením této doby docílíte jenom toho, že pečeně nebude křehká a šťavnatá, ale spíš stěží k ukousání. S masem můžeme péct i brambory, ale nemusíme, můžeme i vynechat česnek a cibuli, ale nevynechávejme chorizo a mandle. V těch spočívá kouzlo receptu. Tak vzhůru na recept:
Vepřová nebo telecí pečeně s karotkou a chorizem
pro 6 – 7 strávníků
1,5 kg vepřové pečeně bez kosti nebo telecí kýty
2 svazky mladé karotky
1 hlavička česneku
150 g choriza
hrst čerstvého tymiánu
60 g celých neloupaných mandlí
olivový olej
sůl, pepř, celý kmín
Nepovinně:
pár brambor
1 červená cibule
hrst medvědího česneku
Pečeni omyjeme, osušíme, potřeme olejem a opepříme. Necháme přes noc, nebo aspoň několik hodin před pečením odležet.
Troubu zahřejeme na 190°C.
Karotky oloupeme a ponecháme jim kousek zelené natě. Česnek rozebereme na stroužky, ale neloupeme. Chorizo nakrájíme na kostičky,
mandle necháme vcelku, nebo nahrubo podrtíme.
Karotky v míse smícháme s pár lžicemi olivového oleje, osolíme, opepříme. Rozprostřeme je do pekáče, přidáme stroužky česneku, brambory, oloupané a pokrájené na čtvrtky. Promícháme, aby se všechno obalilo v oleji a soli. Osolíme pečeni a posadíme ji doprostřed pekáče na karotky. Znovu pokropíme olejem, posypeme kmínem a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Občas promícháme a připaluje-li se, podlijeme maličkým množstvím vody.
Po uplynutí hodiny a čtvrt maso vyjmeme, zabalíme do dvojitého alobalu a necháme 15 minut odpočívat. Na směs mrkve, brambor a česneku nasypeme mandle, chorizo, tymián a cibuli na plátky. Promícháme a 15 minut dopečeme. Nakonec přidáme medvědí česnek. Maso rozbalíme, opatrně, abychom nevylili šťávu, která z něj vytekla. Šťávu nalijeme na brambory s mrkvičkou a maso podáváme nakrájené na tenké plátky, obložené zeleninou.
Dobrou chuť!