Zapečená řepa se žampióny a bramborovou kaší

Zapečená řepaOmlouvám se zpětně za dlouhou nepřítomnost, ne že bych nevařila, ale bohužel nebylo hezké světlo, takže ani žádné hezké fotky. Několik receptů z tohoto temného mezidobí bylo ale pozoruhodných, takže až bude hezky, určitě je zopakuji a představím. Třeba kuličky z telecího masa ve vinné omáčce, nebo marinovanou tresku s koriandrem, hruškový koláč s karamelem… Ale dnes si dáme něco pro vegetariány, něco neobvyklého a moc dobrého. Na konci zimy v tržnici moc čerstvé zeleniny už nenajdeme, ale i  z toho, co seženeme, se dá hezky barevně uvařit. Zapečená řepa se žampióny a bramborovou kaší může ale posloužit i jako příloha třeba k vepřovým medailonkům, obaleným v pancettě a jen tak narychlo opečeným, se skleničkou červeného suchého vína je to delikatesa. Tady je recept:

Zapečená řepa se žampióny a bramborovou kaší

Na řepnou část:
1 cibule, pokrájená na plátky
2 stroužky česneku, rozdrcené
4 menší uvařené červené řepy, pokrájené
20 g hladké mouky
2 lžíce oleje
300 ml zeleninového vývaru
75 ml smetany na šlehání
hrst strouhaného čerstvého křenu
1 vrchovatá kávová lžička hrubozrnné hořčice
1 polévková lžíce vinného octa
sůl, pepř, drcený kmín

Zapečená řepaNa žampiónovou část:
300 g malých žampiónu (nebo jiných hub)
25 g másla
1 šalotka, pokrájená nadrobno
hrst posekané petrželky
sůl, pepř

Na bramborovu kaši:
asi 900 g brambor
30 g másla
100 ml mléka
sůl

Větší zapékací misku vymažeme olejem. Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě, slijeme, do horkých brambor dáme máslo a necháme rozpustit. Rozšťoucháme na hustou kaši a po malých dávkách přiléváme horké mléko. Stále mícháme, až získáme kaši hustší konzistence. Ochutnáme, osolíme, je-li třeba a kaši umělecky rozmístíme v zapékací misce tak, že vytvoří borduru. Prostě uprostřed uděláme důlek a kaši shrneme ke krajům.

Troubu rozehřejeme na 190°C.Zapečená řepa

V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli a česnek, zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme horkým vývarem a rozšleháme. Chvilku vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Pak přidáme řepu, smetanu, křen, hořčici, ocet a velkou špetku kmína. Osolíme, opepříme a nalijeme do prohlubně v bramborové kaši.

V pánvi rozpustíme máslo, orestujeme šalotku, přidáme houby, očištěné a pokrájené na větší kousky, osolíme, okmínujeme a dusíme, dokud nevydusíme z hub všechnu vodu. Vmícháme petrželku a houby dáme navrch zapékací misky na řepu. Pečeme 30 minut.

Podáváme horké, kdo chce, pokape si citrónem, pro masožrouty připravíme navíc třeba medailónky z vepřové panenky.

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.