A dnes trochu změna stylu. Čínský recept na zázvorové kuře. Rychlé, dobré, úsporné! Použila jsem maso z kuřecích prsou, ale asi by bylo lepší použít maso ze stehen, vzhledem k tomu, že se jídlo nějakou dobu dusí. Ale i z prsou to bylo skvělé. Tady je recept:

Zázvorové kuře
pro asi 3 – 4 strávníky
2 – 3 kuřecí prsa (nebo vykostěné maso ze stehen)
3 jarní cibulky pokrájené na špalíčky, zelené a bílé části zvlášť
4 stroužky česneku
6 plátků zázvoru
3 šalotky, pokrájené na čtvrtky
1 polévková lžíce oleje
4 polévkové lžíce vína Shaoxing
asi 350 ml kuřecího vývaru
1 kávová lžička hnědého cukru
2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
1 kávová lžička tmavé sójové omáčky
špetka bílého pepře
2 kávové lžička ústřicové omáčky (nemusí být)
1 polévková lžíce škrobové moučky, rozmíchaná ve lžíci vody
Bílé části cibulky, česnek a zázvor rozdrtíme plochou stranou nože. Rozpálíme olej v pánvi, hodně ho rozpálíme. Přihodíme zázvor, zprudka restujeme asi 15 vteřin. Rozprostřeme do pánve kuřecí maso v jedné vrstvě a opékáme 45 vteřin. Prohodíme a opékáme z druhé strany ještě asi 30 vteřin. Přidáme bílé části cibulky, česnek a šalotky. Zamícháme a rychle, zase jen tak půl minuty, orestujeme. Přilijeme víno, restujeme chviličku, přidáme obě sójové omáčky, vývar, cukr, pepř a ústřicovou omáčku. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 minut. Pak odkryjeme a dusíme ještě asi 7 minut, abychom omáčku trochu zredukovali. Nakonec přidáme zelené části cibulek a vmícháme škrobovou moučku s vodou, která nám omáčku pěkně zahustí. Pokud máte rádi omáčku hustší, přidejte škrobu víc. Podáváme s rýží. Dobrou chuť!

4 komentáře
Poměr „ochucovadel“ perfektní, bez toho nevznikne to co má…Kvalitní prso si myslím je ideální. No… bylo to skvělé! Ale přiznám se,že jsem přihodila jednu na superjemno maličkou papričku…
Jsem ráda, že chutnalo. Paprička se k tomu dobře hodí, to je OK.
Ahoj Petro,
bylo to moc dobré, hezká klasická Čína z “Vodičkovy ulice”, nezbylo vůbec nic, zázvor a šalotka je super kombinace na rýmičku. Čínské víno jsem nahradil ryzlinkem, hnědý cukr bílým a pořád dobrý….pevné nervy a jistou ruku u urny! Pf
Díky za důvěru při vaření :-). U urny to dopadlo nadmíru dobře, jak už víme! A ve Vodičkově to asi dělali dobře, protože tenhle recept je z webu, který je veskrze čínsko-hongkongsko-americký: https://thewoksoflife.com/ginger-chicken/
Petra.