Zázvorové kuře

A dnes trochu změna stylu. Čínský recept na zázvorové kuře. Rychlé, dobré, úsporné! Použila jsem maso z kuřecích prsou, ale asi by bylo lepší použít maso ze stehen, vzhledem k tomu, že se jídlo nějakou dobu dusí. Ale i z prsou to bylo skvělé. Tady je recept:

Zázvorové kuře

Zázvorové kuře

pro asi 3 – 4 strávníky

2 – 3 kuřecí prsa (nebo vykostěné maso ze stehen)
3 jarní cibulky pokrájené na špalíčky, zelené a bílé části zvlášť
4 stroužky česneku
6 plátků zázvoru
3 šalotky, pokrájené na čtvrtky
1 polévková lžíce oleje
4 polévkové lžíce vína Shaoxing
asi 350 ml kuřecího vývaru
1 kávová lžička hnědého cukru
2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
1 kávová lžička tmavé sójové omáčky
špetka bílého pepře
2 kávové lžička ústřicové omáčky (nemusí být)
1 polévková lžíce škrobové moučky, rozmíchaná ve lžíci vody

Bílé části cibulky, česnek a zázvor rozdrtíme plochou stranou nože. Rozpálíme olej v pánvi, hodně ho rozpálíme. Přihodíme zázvor, zprudka restujeme asi 15 vteřin. Rozprostřeme do pánve kuřecí maso v jedné vrstvě a opékáme 45 vteřin. Prohodíme a opékáme z druhé strany ještě asi 30 vteřin. Přidáme bílé části cibulky, česnek a šalotky. Zamícháme a rychle, zase jen tak půl minuty, orestujeme. Přilijeme víno, restujeme chviličku, přidáme obě sójové omáčky, vývar, cukr, pepř a ústřicovou omáčku. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 minut. Pak odkryjeme a dusíme ještě asi 7 minut, abychom omáčku trochu zredukovali. Nakonec přidáme zelené části cibulek a vmícháme škrobovou moučku s vodou, která nám omáčku pěkně zahustí. Pokud máte rádi omáčku hustší, přidejte škrobu víc. Podáváme s rýží. Dobrou chuť!

Zázvorové kuře
Print Friendly, PDF & Email

4 komentáře

  • Anonym napsal:

    Poměr „ochucovadel“ perfektní, bez toho nevznikne to co má…Kvalitní prso si myslím je ideální. No… bylo to skvělé! Ale přiznám se,že jsem přihodila jednu na superjemno maličkou papričku…

  • Petra napsal:

    Jsem ráda, že chutnalo. Paprička se k tomu dobře hodí, to je OK.

  • Pavel napsal:

    Ahoj Petro,
    bylo to moc dobré, hezká klasická Čína z “Vodičkovy ulice”, nezbylo vůbec nic, zázvor a šalotka je super kombinace na rýmičku. Čínské víno jsem nahradil ryzlinkem, hnědý cukr bílým a pořád dobrý….pevné nervy a jistou ruku u urny! Pf

  • Petra napsal:

    Díky za důvěru při vaření :-). U urny to dopadlo nadmíru dobře, jak už víme! A ve Vodičkově to asi dělali dobře, protože tenhle recept je z webu, který je veskrze čínsko-hongkongsko-americký: https://thewoksoflife.com/ginger-chicken/
    Petra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.